• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budžet Federacije BiH za 2021. manji za 72,6 miliona KM

Autor Dragana Božić

Vlada Federacije BiH (FBiH) danas je utvrdila i Parlamentu Federacije po hitnoj proceduri uputila Prijedlog budžeta FBiH za 2021. godinu u iznosu 5.436.251.699 KM, što je smanjenje za 72,6 miliona KM ili za 1,3 odsto u odnosu na ovogodišnji.

 Budžet Federacije BiH za 2021. manji za 72,6 miliona KM Izvor: Vlada FBiH

U obrazloženju se navodi da prijedog predstavlja okvir za stabilizaciju javnih finansija u FBiH, te nastavak mjera federalne Vlade usmjerenih na stabilizaciju i oporavak privrede.

Priprema budžeta za 2021. godinu obilježena je dvostrukim pritiskom, očekivanim smanjenim nivoom prihoda i primitka, s jedne, i potrebom da se interventnim mjerama pomogne ne samo privredi pogođenoj pandemijom virusa korona, nego i nižim nivoima vlasti koji nemaju mogućnost niti izvore zaduživanja s ciljem sanacije svojih deficita.

Zbog tog razloga su potrebe za finansiranjem rashoda i izdataka u 2021. godini značajno porasle i to na 1,05 milijardi KM, saopšteno je iz Vlade FBiH.

U saopštenju se navodi da će, s obzirom da ovaj iznos uveliko prevazilazi domaće izvore finansiranja, neophodno biti obezbijediti i finansiranje od međunarodnih finansijskih institucija.

Iz federalne Vlade dodaju da je zbog toga BiH od MMF-a zatražila sklapanje 36-mjesečnog proširenog aranžmana čiji su glavni ciljevi mobilisanje dovoljno resursa u zdravstvenom sektoru, privremena podrška prihodima građana i preduzeća, jačanje otpornosti finansijskog sektora, te poboljšanje rasta u srednjoročnom periodu.

Planirana je i prva tranša Makrofinansijske pomoći Evropske komisije u iznosu od 150 miliona KM od ukupno 300 miliona KM, koliko je predviđeno za FBiH.

S obzirom da je Vlada FBiH opredijeljena da nastavi s mjerama na ublažavanju negativnih posljedica po privredu, ponovo su planirana sredstva za Fond za stabilizaciju privrede u iznosu od 150 miliona KM, a planirano je i 50 miliona KM na ime projekta zapošljavanja, kako bi se nadoknadila izgubljena radna mjesta usljed pandemije virusa korona, dodaje se u saopštenju.

Imajući u vidu očekivano smanjenje poreskih prihoda, a posebno od poreza na dobit i dohodak koji pripadaju kantonima i opštinama, planirana je i finansijska pomoć nižim nivoima vlasti u vidu podrške sprovođenju mjera strukturalnih reformi u iznosu od ukupno 230 miliona KM, od čega je 200 miliona KM predviđeno za kantone, a 30 miliona KM za gradove i opštine.

Znatan iznos sredstava planiran je i za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH u iznosu od 60 miliona KM, kao i 12 miliona KM za nabavku vakcina protiv virusa korona.

Uz Prijedlog budžeta FBiH za 2021. godinu, Vlada je Parlamentu Federacije uputila po hitnoj proceduri i Prijedlog zakona o njegovom izvršavanju, te Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i Odluku o načinu njegovog izvršavanja. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE