• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS o prijedlogu budžeta RS za 2021. godinu: Očekuje se pozitivan BDP od 2,6 odsto

Autor Brankica Spasenić

Budžet Republike Srpske u 2021. godini iznosiće tri milijarde i 795 miliona maraka, što znači da je okvir povećan za oko 159 miliona KM u odnosu na drugi rebalans budžeta iz tekuće godine.

 Vlada RS o prijedlogu budžeta RS za 2021. godinu: Očekuje se pozitivan BDP od 2,6 odsto Izvor: Vlada RS

Povećanje se najviše odnosi na rast troškova za otplatu kredita i rast penzija.

Istakla je ovo danas ministarka finansija RS Zora Vidović.

"Ekonomska politika za narednu godinu je specifičnija zbog negativnih posljedica virusa korona iz 2020. godine, pa se u prvom redu otklanjaju te posljedice," kazala je Vidović.

Govoreći o projekcijama BDP-a, Vidović je rekla da je projektovano da će na kraju 2020. BDP pasti za 3,5 odsto, a za 2021. godinu predviđena je pozitivna stopa rasta od 2,6 odsto, te u naredne dvije godine rast od 3,2 odsto.

Vidović je rekla da će se u 2021. godini nastaviti reforme u energetici i transportu, poboljšanje konkurentnosti poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prerađivačke industrije i usluga, kao i značajne reforme u sektoru zdravstva, Zavoda za zapošljavanje, kao i reforma školstva, odnosno prilagođavanje srednjih škola potrebama u privredi.

Na povećanje troškova u narednoj godini najviše će uticati povećanje na stavkama za lične dohotke, penzije, isplatu duga koja je veća za 189,5 miliona KM, grantovi privredi i zdravstvu koji su veći za 14 miliona, zatim javne investicije itd.

Rast prihoda u 2021. godini iznosiće za 43 miliona KM

"Na osnovu procjene rasta BDP od 2,6 odsto u narednoj godini, kao i zaduženja i povrata, javni dug iznosiće 46,2 odsto BDP-a, a gornja granica zaduženja je 55 odsto. Tu imamo prostora još milijardu maraka i dosta je bolje stanje u odnosu na ukupna dug. Ukupan dug RS na kraju 2021. iznosiće 56,5 odsto, a gornja granica je 60 odsto," kazala je danas Vidović.

Takođe, dugoročno zaduženje u 2021. godini iznosi 845 miliona KM u vidu kredita i emisije obveznica na domaćem i stranom tržištu, dok je u ovoj godini iznosilo 710 milionaKM.

Kratkoročno zaduženje, kroz trezorske zapise, bi moglo da bude 224 miliona KM, ali Vidović tvrdi da u Vladi RS „nemaju uopšte plan da se zaduže toliko“.

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE