• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijedlog rebalansa: Budžet 3,6 milijardi, ovogodišnji deficit 412 milion KM

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ukupna sredstva planirana drugim rebalansom budžeta Republike Srpske za ovu godinu iznose 3,636 milijardi KM i uvećana su za 23 miliona KM, odnosno 0,6 odsto u odnosu na planirani rebalans budžeta.

 Prijedlog rebalansa: Budžet 3,6 milijardi, ovogodišnji deficit 412 milion KM Izvor: Vlada RS

"Ukupna budžetska sredstva, pored poreskih i neporeskih prihoda, uključuju i primitke u iznosu od 833,8 miliona KM, a odnose se na primitke za nefinansijsku imovinu, primitke od finansijske imovine, primitke od zaduživanja, te ostale primitke", navodi se u obrazloženju Prijedloga drugog rebalansa budžeta Srpske za ovu godinu koji bi Narodna skupština Republike Srpske trebala da po hitnom postupku razmatra na sjednici koja je zakazana za sutra.

Rebalansom budžeta za ovu godinu planiran je budžetski deficit u iznosu od 412,2 miliona KM, dok je Prijedlogom drugog rebalansa budžeta planiran budžetski deficit u iznosu od 393,8 miliona KM, i manji je za 18,4 miliona KM.

Planirani budžetski deficit u iznosu od 393,8 miliona KM biće pokriven neto finansiranjem, odnosno razlikom između planiranih primitaka od finansijske imovine, zaduživanja i ostalih primitaka i izdataka za finansijsku imovinu, izdataka za otplatu duga i ostalih izdataka.

Razlog za donošenje drugog rebalansa budžeta Republike Srpske za ovu godinu, po hitnom postupku, proizilazi iz novonastale situacije, izazvane širenjem virusa korona, a koja je dovela do promjene u strukturi i visini budžetskih sredstava i budžetskih izdataka, kao i promjene prioriteta koji se finansiraju iz budžetskih sredstava.

Neusvajanje Prijedloga drugog rebalansa budžeta Republike Srpske za ovu godinu, po hitnom postupku, može da ima za posljedicu neizmirivanje obaveza u skladu sa dinamikom njihovog dospjeća, te nemogućnost realizacije aktivnosti koje se sprovode u cilju ublažavanja i saniranja posljedica izazvanih širenjem virusa korona, navodi se u ovom prijedlogu. 

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE