• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvještaj Vlade: "Korona na finansije u RS uticala kao prirodna nepogoda"

Autor Brankica Spasenić

Narodna skupština Republike Srpske će na redovnoj sjednici koja je zakazana za 1. decembar ove godine raspravljati o drugom rebalansu budžeta za 2020. godinu.

 Izvještaj Vlade RS korona kao prirodna nepogoda Izvor: Mondo.ba/Vedran Ševčuk

Vlada RS je parlamentu dostavila i Izvještaj o privremenom odstupanju konsolidovanog budžetskog deficita od fiskalnih pravila, a u kojem je ocijenjeno da se pandemija virusa korona na budžet odrazila kao „prirodna nepogoda“.

Planom budžeta RS za 2020. godinu, koji je usvojen u decembru 2019. godine, planiran je budžetski suficit od 20,1 milion КM. Očekivao se privredni rast, rast domaće tražnje, oporavak izvoza i pozitivan efekat investicija.

Povezano

Ostvarenje prihoda je do 15. marta 2020. godine ukazivalo da izvršenje teče prema usvojenom budžetu, ali se u drugoj polovini marta Republika Srpska po prvi put suočila sa situacijom izazvanom pandemijom kovid -19, koja je, istakli su u Vladi RS, po načinu i brzini nastanka, globalnom obuhvatu i posljedicama „jedinstvena u dosadašnjoj istoriji“.

„Pandemija je dovela do izazova bez presedana. Već u drugoj polovini marta i tokom aprila dolazi do značajnog pada budžetskih prihoda, a javila se i potreba za obezbjeđenjem dodatnih izvora finansiranja“, naveli su u Vladi RS.

Već u maju usvojen je prvi rebelans budžeta, ali se zbog značajnog broja realokacija, obezbjeđenja dodatnih finansijskih sredstva, a prateći dinamiku budžetskih prihoda, javila potreba za promjenama u strukturi i visini budžetskih sredstava i budžetskih izdataka, pa se pristupilo izradi drugog rebalansa za ovu godinu.

Obrazlažući detaljno budžetske prihode i rashode u tekućoj godini, iz Vlade RS zaključuju da se situacija u kojoj se nalazimo može okarakterisati kao prirodna nepogoda.

„Situacija u kojoj se nalazimo može se okarakterisati kao prirodna nepogoda, s obzirom da se pod prirodnom nepogodom podrazumijeva iznenadna velika nesreća koja prekida normalno odvijanje života, uzrokuje žrtve i štete, u mjeri koja prelazi normalnu sposobnost zajednice da ih sama otkloni bez pomoći, a uzrokuju ih prirodni, tehnički, tehnološki ili biološki događaji“, navodi se u materijalu koji je Vlada RS pripremila za predstojeću sjednicu NSRS.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE