• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova partija (NPS) biće dio vladajuće koalicije

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Narodna partija Srpske (NPS) djelovaće u okviru vladajuće koalicije, a stranku će, prije svega, činiti kvalitetni ljudi, koji iza sebe imaju značajne rezultate i kapacitet da doprinesu i utiču na brojne procese u Srpskoj, rekao je jedan od njenih osnivača Đorđe Popović.

 NPS Đorđe Popović vladajuća koalicija Izvor: Vlada RS

"Uvjeren sam da će NPS, u kojoj smo se okupili, u bliskoj budućnosti postati jaka politička partija i nezaobilazan politički faktor, ono što je DNS trebalo da bude dok ga pogrešne odluke rukovodstva i nerealne ambicije nisu udaljile od temeljnih principa na kojima je nastao i godinama djelovao", istakao je Popović.

Popović tvrdi da zaokret kakav je napravio DNS ni ozbiljnija stranka, vjerovatno, ne bi preživjela, te da nije siguran ni da će DNS.

"Nakon isključenja iz DNS-a, mimo Statuta stranke, odlučili smo da formiramo novu političku opciju, koja će djelovati na ostvarivanju programskih ciljeva i načela koja nisu u mnogo čemu različita u odnosu na prvobitna načela i principe prethodne stranke iz koje je faktički ponikla", istakao je Popović.

Možda će vas zanimati

On je naveo da će NPS u svom radu i djelovanju biti dosljedna i zalagati se za artikulaciju interesa opšteg karaktera, za interese građana, a ne lične interese pojedinaca.

"Na prvom mjestu su građani Republike Srpske, razvoj privrede, ekonomije, prevladavanje posljedica pandemije i ostalih negativnosti koje su zadesile Republiku Srpsku u posljednje vrijeme, te ostvarivanje kulturnih, obrazovnih i drugih interesa srpskog naroda i ostalih naroda koji žive u Republici Srpskoj", istakao je Popović.

Popović očekuje masovan prelazak članstva DNS-a u NPS, što se, kako je naveo, već događa.

"Iz DNS-a su već istupili i podržali novu stranku odbori u Kozarskoj Dubici, Bijeljini, Brčkom, Loparama, Šamcu, Modriči, Donjem Žabaru, Vukosavlju, Kotor Varošu i mnogim drugim", naveo je Popović.

On je istakao da će sigurno veliki broj aktivista, članova, pripadnika organa DNS-a, koji nisu saglasni sa sadašnjom politikom, vizijom i pravcem kojim ide ta stranka, zauzeti svoje mjesto u NPS-u, na čijem čelu je Darko Banjac.

Prema njegovim riječima, glavni razlozi zbog čega je došlo do razlaza sa DNS-om je podređivanje stranke interesima pojedinca ili uske grupe ljudi, kao i višemjesečna samovolja predsjednika DNS-a Nenada Nešića.

"Smjenom potpredsjednika stranke zbog navodnog rušenja ugleda stranke, Nenad Nešić je želio da zadrži status predsjednika DNS-a, jer veliki broj članova Predsjedništva nije podržavao njegovu politiku. To je bio jedini način da se održi na toj poziciji", tvrdi Popović.

DNS je, smatra Popović, pretrpio veliku štetu zbog postupaka predsjednika stranke, koji, kako je naveo, nisu usklađeni ni sa jednim aktom na kojem počiva ta partija.

Popović je rekao da je u proteklom periodu bilo mnogo turbulencija u stranci i smjena brojnih funkcionera DNS-a.

"Ne vidim da je to tada izazvalo neke ozbiljne političke probleme i da je dovelo do promjene kursa DNS-a. Glavni razlog zbog čega je DNS sada opozicija jeste smjena Nenada Nešića sa pozicije direktora `Puteva`, što dovoljno govori o foteljaškoj politici za koju nas optužuje rukovodstvo te stranke", naglasio je Popović.

On smatra da je "žal za izgubljenom funkcijom, a ne briga za narod, jedini razlog odlaska u opoziciju i rušenja dugogodišnjih principa i politike stranke".

Popović je rekao da kao dugogodišnji član DNS-a, koji je imao gotovo 11.000 glasova u Izbornoj jedinici šest i dobio veliku podršku naroda, ne može biti dio onih koji su interese naroda i DNS-a podredili interesima jednog čovjeka sa nerealnim političkim ambicijama.

"Koliko su oni doživjeli katarzu, na način da su se riješili svojih, usudiću se reći, kvalitetnijih, ako ne i najkvalitetnijih kadrova, vrijeme će pokazati. Pokazaće glasači, pokazaće narod kome će pokloniti povjerenje. Brojni demanti i tvrdnje da je DNS nikad jači, ne mogu spriječiti osipanje stranke. Siguran sam da je DNS na dobrom putu nestanka, a ne na putu `pročišćenja`", istakao je Popović. 

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE