• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čeda Jovanović nehotično otkrio koaliciju SDA i ''građanskih stranaka'' u Mostaru?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Liberalno demokratske partije Srbije, Čedomir Jovanović, koji je i savjetnik Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, rekao je juče da su u Mostaru ''na jednoj listi'' Bakir Izetbegović i Željko Komšić i da imaju dogovor sa Našom strankom i SDP.

 Čeda Jovanović nehotično otkrio koaliciju SDA i ''građanskih stranaka'' u Mostaru? Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Jovanović je zajedno sa Komšićem juče posjetio Mostar, a nakon toga je gostujući na televiziji rekao kako je "Koalicija za Mostar  pomirila neke politike koje su do skora bile nepomirljive" i praktično izjavio da će SDA podržati ''Bh. blok'' i obrnuto.

"Sada su na jednoj listi i Bakir i Komšić, a napravili su u Mostaru dogovor sa Našom strankom i SDP-om za neke izborne jedinice. Ono što nije moglo da se dogodi u Sarajevu, dogodilo se u Mostaru," rekao je Jovanović, moguće nesvjestan da otkriva baš ono o čemu ''trube'' prohrvatske stranke u Mostaru.

Hercegovački portal "Poskok" navodi da je "upravo on (Jovanović) rekao ono što se već odavno zna, a to je da sve bošnjačke stranke imaju dogovor i rade na projektu izbacivanja Hrvata sa svih poluga vlasti u Mostaru."

Smatraju da će Jovanovićeva izjava motivisati građane Mostara hrvatske nacionalnosti da u nedjelju glasaju za jednu od onih "opcija sa hrvatskim predznakom."

Prije Jovanovićeve izjave neki hercegovački mediji širili su priču da ovakav dogovor postoji i da će "Koalicija za Mostar" okupljena oko SDA podržati "Bh. blok" (Naša stranka i SDP) na gradskim područjima Zapad i Jugozapad, a da zauzvrat "Bh. blok" nije prijavio listu na području Jug.

Mostar bira odbornike sa sedam izbornih jedinica - centralne gradske liste za koju mogu glasati svi birači i listi gradskih područja, bivših opština - Sjever, Stari Grad, Jugoistok, Jug, Jugozapad i Zapad.

U Mostaru će u nedjelju, 20. decembra, biti održani lokalni izbori, nakon 12 godina.

HNS: Komšić lobira

Hrvatski narodni sabor saopštio je danas da "marioneta bošnjačke politike tzv. hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić u Mostaru lobira za bošnjačke kandidate i daje im podršku s porukama prošlosti, zastrašivanja i govora mržnje".

"Pozivamo glasnika bošnjačke politike Komšića i sve druge predstavnike bošnjačkih stranaka da prestanu s politikom zastrašivanja, posebno prijetnjama, majorizacijom i biranjem predstavnika Hrvatima", navode iz HNS-a, uz osudu tih prijetnji.

Iz HNS-a pozivaju na realizaciju svih sporazuma i dogovora na dobrobit BiH, posebno mostarskih sporazuma na koje se pred predstavnicima međunarodne zajednice obvezala najjača bošnjačka stranka SDA.

"Hrvatski narodni sabor će preduzeti sve raspoložive legitimne pravne i političke aktivnosti kako bi ovo antidržavno, antiustavno i antidejtonsko djelovanje bilo kažnjeno i onemogućeno. Takođe, pozivamo i sve ostale mjerodavne pravne i političke subjekte u BiH i međunarodnu zajednicu da osude i kazne navedeni pokušaj zastrašivanja i vraćanje u daleku povijest", navode iz HNS-a.

Iz HNS-a ističu da je legitimno predstavljanje hrvatskog naroda na svim nivoima vlasti ključno za BiH u cijelosti.

"To pitanje predstavlja prostor za iznalaženje političke saradnje kojom će politički partneri dokazati opredijeljenost za mirnu, cjelovitu, naprednu i evropsku BiH, nasuprot onoj koju nameće poltron bošnjačke politike Komšić i njegovi mentori.
Evropski put jedina je budućnost BiH", navode iz HNS-a.

U HNS-u ističu i da su "zgroženi istupima Komšića i njegovog savjetnika i predsjednika Liberalno demokratske partije Srbije Čedomira Jovanovića prilikom posjete Mostaru", te navode da je Komšićeva posjeta Mostaru najavljena sa slikom Josipa Broza Tita "sa čudnim sloganom: Gdje sam ja stao, ti nastavi!".

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Ovaj prodaje šarene laže,al dok ima kupaca isplati se

MONDO REPORTAŽE