• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukrajina ne odustaje: Pečat na ikoni ukazuje da je ona naše vlasništvo

Autor Dušan Volaš

Ministarstvo kulture i informativne politike Ukrajine analiziralo je ikonu koju je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu poklonio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i zaključilo da se radi o predmetu u vlasništvu Ukrajine.

 Ukrajina ne odustaje: Pečat na ikoni ukazuje da je ona naše vlasništvo Izvor: Srna

"Ovo je pečat Odeske regionalne komisije za zaštitu spomenika materijalne kulture i prirode, koja je osnovana 1926. godine u Odeskom istorijsko-arheološkom muzeju. U periodu od 1926. do 1930. godine, ova komisija je otkrila i sastavila popise spomenika kulture u svim okruzima, u granicama svoje odgovornosti, uzela ih u obzir i stavila pod zaštitu države. Činjenica da je na ikoni pečat regionalne komisije ukazuje da je ova ikona vlasništvo države Ukrajine", rekla je zamjenica ministra kulture i informativne politike Ukrajine Svitlana Fomenko, prenosi Klix.ba.

Ovo ukrajinsko ministarstvo priprema upite za Državni arhiv Odeske oblasti, Odeski arheološki muzej, Nacionalni muzej istorije Ukrajine i druge muzejske institucije radi pribavljanja arhivske građe o aktivnostima pomenute regionalne komisije, informacija o njenim kulturnim vrijednostima i jasne identifikacije ikone.

"Ministarstvo takođe priprema niz pisama agencijama za provođenje zakona (SBU - državna sigurnost Ukrajine, Nacionalna policija, SZRU - Vanjska obavještajna služba Ukrajine) u kojima se zahtijeva poduzimanje mjera odgovora iz njegove nadležnosti. Potrebno je uspostaviti lanac kretanja i vrijeme kretanja ove ikone iz Ukrajine i njenog teritorija u Bosni i Hercegovini", rekla je Fomenko.

Izvor: Srna

Ambasada Ukrajine u BiH traži od nadležnih u BiH sve detalje u vezi s ikonom koju je Dodim poklonio Lavrovuprilikom njegove zvanične posjete BiH.

Ukrajinci tvrde da se radi o predmetu koji predstavlja njihovu kulturnu baštinu.

S druge strane, istoričar umjetnosti Nikola Kusovac izjavio je da je ikona koju je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu ruska serijska ikona.

Prema njegovim riječima, "ikona je umaetnički gledano beznačajna, a tržišno vrlo skromna i to zbog okova koji je od srebra, ali vrlo rđave izrade i nema veliku vrednost".

"Ko dobije 150 do 200 evra za nju, to je savršeni trgovac", rekao je Kusovac za ''Prvu'', prenijela je Srna.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE