• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Problemi sa brojanjem glasova: HNS traži ostavke članova CIK-a

Autor Dragana Božić

Hrvatski narodni sabor (HNS) zatražio je od članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH da podnesu ostavke, jer je, kako tvrde, na lokalnim izborima u Mostaru više od 46 odsto biračkih mjesta neregularno prebrojeno.

 HNS izbori u Mostaru, ostavke članova CIK-a Izvor: FENA

Iz HNS-a su istakli da je odluka CIK-a BiH o ponovnom prebrojavanju čak 70 (od 150) biračkih mjesta u Mostaru potvrdila sumnje o teškim neregularnostima i manipulacijama koje je HNS predočio javnosti.

"U nedjelju od 17.00 časova imate tektonske promjene i trend izlaznosti na prostoru gdje živi stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, što se ne može racionalno objasniti jer nikakve veće gužve nisu zabilježene na tim mjestima, a izlaznost neviđeno raste za nekoliko postotaka. Nakon što su zatvorena biračka mjesta u 19.00 časova prestaju bilo kakve informacije o daljem postupku prebrojavanja, što je apsolutno nedopustivo za demokratski proces", navedeno je u saopštenju HNS-a.

Iz HNS-a su naglasili da nadležne institucije za održavanje izbora u svim evropskim državama prebroje uzorke od više stotina hiljada glasova za svega sat vremena, dok se u Mostaru događa da javnost nema informacije i 37 časova poslije zatvaranja biračkih mjesta.

"Uz izborni inženjering, koji su skandaloznim premještanjem iz jednog u drugo gradsko područje odradile bošnjačke stranke, CIK BiH stavlja izborni proces pod veo tajnosti, gdje glasovi s tri gradska područja naseljena Hrvatima, bez ikakvog objašnjenja, nestaju ili se uopšte ne prebrojavaju. Najveću odgovornost ovakvog postupanja snosi upravo ispolitizovani CIK BiH koji je nakon mostarskog sporazuma, ukrao demokratiju svim Mostarkama i Mostarcima", saopšteno je iz HNS-a.

Iz HNS-a navode da je odluka CIK-a BiH potvrdila opravdane sumnje o kompromitovanju izbora, što dovodi u pitanje cjelokupan izborni proces.

"Nakon ovakvog skandala neviđenih razmjera, posebno u Mostaru koji je bio toliko godina bez izbornog procesa, zahtijevamo neopozive ostavke članova CIK-a BiH jer nisu u mogućnosti da uspostave standarde i uslove za demokratsko održavanje izbornog procesa, kao i uključivanje pravosudnih i policijskih institucija u sve daljnje aktivnosti koje slijede", saopšteno je iz HNS-a.

U Mostaru su u nedjelju, 20. decembra, održani lokalni izbori nakon 12 godina. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE