• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodikov kabinet pisao Ambasadi Ukrajine: "Dostavite informacije da je ikona vaša kulturna baština"

Autor Dragana Božić

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika pisali su Ambasadi Ukrajine u BiH da navedu relevantne informacije u vezi s predmetnom ikonom.

 Dodikov kabinet pisao Ambasadi Ukrajine: "Dostavite informacije da je ikona vaša kulturna baština" Izvor: Srna

U noti u koju je ATV imao uvid, zatražili su od Ambasade Ukrajine u BiH da pojasni na osnovu čega bazira tvrdnje da je ikona kulturna baština ove zemlje, da iznese relevantne dokaze koji nisu bazirani na internet izvorima te da samim time objasni i predoči dokaze kome i u kojem periodu je ona pripadala ukoliko ih posjeduje.

Možda će vas zanimati

"Po saznanjima Kabineta predmetna ikona se ne nalazi niti na jednoj listi zaštićenog, izgubljenog ili otuđenog kulturnog blaga niti jedne zemlje. U cilju nastavka dobrih i prijateljskih odnosa sa Ukrajinom, kao i punom poštovanju svih međunarodnih konvencija koje se tiču zaštite nacionalnih, istorijskih i kulturnih dobara i zabrani njihovog otuđivanja, a imajći u vidu tvrdnje Ambasade Ukrajine da je predmetna ikona dio "ukrajinske kulturne baštine molimo da Ambasada u Sarajevu, Kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH dostavi što je prije moguće sve relevantne informacije u vezi sa predmetnom ikonom, a to uključuje sljedeće:

- da Ambasada Ukrajine dostavi na osnovu čega bazira svoje tvrdnje da je predmetna ikona dio "ukrajinske kulturne baštine", kao i da za te tvrdnje dostavi relevantne dokaze, kojim bi se te tvrdnje potvrdile

- da Ambasada Ukrajine dostavi sve relevantne informacije koje nisu bazirane na osnovu "internet-resursa" i pogrešno medijski interpretiranih navoda, nego na osnovu pravno valjanih činjenica i dokaza

-Ukoliko Ambasada Ukrajine posjeduje dokaze da je riječ o ikoni koja je dio ukrajinske kulturne, vjerske, i istorijske baštine, da Ambasada informiše kome je i u kojem trenutku pripadala predmetna ikona, da li je ikona otuđena, od koga, kada i gdje, kao i da li se nalazi na bilo kojoj listi otuđenih predmeta koje Ukrajina potražuje, stoji u noti Kabineta.

"Molimo Ministarstvo spoljnih poslova BiH da nakon što Ambasadi Ukrajine u Sarajevu dostavi notu sa gore pomenutim sadržajem, kopiju iste dostavi i Kabinetu predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH", stoji u noti.

Podsjećamo, ranije danas objavljeno je da je rusko Ministarstvo inostranih poslova predalo ambasadi BiH u Moskvi ikonu koja je poklonjena ministru Sergeju Lavrovu tokom njegove službene posjete BiH.

Ikona bi, prema pisanju medija sutra trebala stići u BiH.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio je ministru spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu ikonu staru 300 godine u pozlati.

Nakon toga, ambasada Ukrajine je uputila notu Ministarstvu vanjskih poslova navodeći da je ikona u njihovom vlasništvu.

Iz kabineta Milorada Dodika se nisu dugo oglašavali do prije nekoliko dana kada je njegova savjetnica kazala da je ova tema pokrenuta kako bi bila paravan za potez dvojice članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića koji nisu ugostili Lavrova.

Iz Dodikovog kabineta su saopštili da ikona nije ukradena već da je porodična i osveštana.

U ovaj slučaj je uključeno i Tužilaštvo BiH koje je formiralo predmet kako bi se utvrdilo porijeklo ikone.

(Mondo/ATV)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE