• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potencijalni Inckov nasljednik ima ''specijalne'' veze sa Hrvatskom

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Njemački političar Kristijan Šmit koji se ovih dana spominje kao mogući nasljednik Valentina Incka na mjestu visokog predstavnika u BiH ima dobre veze sa Hrvatskom i političarima iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

 Potencijalni Inckov nasljednik ima ''specijalne'' veze sa Hrvatskom Izvor: OHR

Šmit se ranije u diplomatskim krugovima spominjao kao neformalni kandidat za dolazak u BiH,  ali je tek nakon posjete njemačke ambasadorike Predsjedništvu BiH prošle nedjelje počelo glasnije da se priča da će on biti novi visoki predstavnik.

U BiH je boravio najmanje dva puta, piše sarajevski Klix.ba.

Možda će vas zanimati

Šmitu je u Berlinu hrvatski premijer Andrej Plenković prije godinu dana uručio orden "Ante Starčevića" za njegovo "zalaganje za međunarodno priznanje Hrvatske."

"Dok Plenković lično nije nacionalista, njegov HDZ u susJednoj BiH je radikalno nacionalistička stranka i tamošnji lider Dragan Čović, koji se udružio sa Miloradom Dodikom, podržan je i od Rusije," pisao je tokom vikenda bečki "Standard."

Šmit je potpredsjednik Hrišćanske-socijalne unije (CSU) a od 2014. do 2018. godine bio je na dužnosti ministra za poljoprivredu u njemačkoj saveznoj vladi. Trenutno je poslanik u Bundestagu posebno angažovan na spoljno političkim pitanjima. U tom svojstvu je i posjetio BiH 2019. godine.

Predvodio je njemačku delegaciju u Sarajevu u vrijeme kada je francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio da je BiH tempirana bomba. 

"Njemačka je čvrsto opredijeljena da BiH bude mogući kandidat Evropske unije", kazao je tada Šmit.

U Bosni i Hercegovini je boravio i 2016. godine kao ministar za poljoprivredu u njemačkoj saveznoj vladi i sastao se sa tadašnjim predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, kao i sa predsjedavajućim Savjeta ministara Denisom Zvizdićem.

Podsjećamo, visoki predstavnik za BiH Valentin Incko kazao je juče kako se može očekivati jače angažovanje međunarodne zajednice "na sređivanju stanja u BiH" te najavio kako će posebnu ulogu u tome imati Njemačka.

Incko nije direktno potvrdio da će ga naslijediti konzervativni njemački političar Kristijan Šmit, ali je rekao da je definitivno potrebna "robusna politika" međunarodne zajednice u BiH.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE