• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada HNK ne želi migrante u Konjicu, noć će provesti u autobusima

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je jednoglasno usvojila zaključak da se transport migranata iz Unsko-sanskog kantona na područje opštine Konjic sprovodi bez koordinacije i saglasnosti sa vlastima u HNK.

 Vlada HNK ne želi migrante u Konjicu, noć će provesti u autobusima Izvor: FENA/Muhamed Sadiković

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić kazao je da će migranti iz Lipe noć provesti u autobusima, i da će sutra dobiti pakete pomoći.

"Pokušavamo da neđemo neko rješenje sa nadležnim institucijama, ali o tim idejama ne bih sada da govorim", izjavio je. 

"Tokom današnje sjednice HNK je primila informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova koja je dostavljena iz Kancelarije za strance BiH u vezi sa transportom migranata sa područja USK na područje opštine Konjic, odnosno na lokalitet Bradina. Nakon rasprave, Vlada je jednoglasno usvojila zaključak da se ta aktivnost sprovodi suprotno Zaključku Skupštine HNK od 31. januara u kojem se jasno od svih nivoa vlasti u BiH traži da, u skladu sa važećim propisima, sa nadležnim organima HNK i jedinicama lokalne samouprave u HNK koordinišu sve aktivnosti koje se odnose na migrante", navodi se u saopštenju Vlade HNK.

Možda će vas zanimati

U saopštenju se navodi i da, budući da o premještaju migranata na područje HNK nisu upoznati ili na bilo koji način koordinisani predstavnici opštine Konjic i Kantona, Vlada i njeni organi ne mogu prihvatiti učestvovanje u toj aktivnosti.

"Napominjemo da o premještaju migranata nismo dobili nikakav akt od Savjeta ministara, te tražimo njihovo zvanično i javno oglašavanje", navode iz Vlade HNK.

Vlada HNK poziva najvažnije organe na nivou BiH na ozbiljnost, odgovornost i poštivanje svih nivoa vlasti prije preduzimanja ovakvih i sličnih aktivnosti.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić rekao je da je na sjednici Savjeta ministara danas donesena preliminarna odluka da migranti iz kampa "Lipa" kod Bihaća budu prebačeni u objekat Oružanih snaga BiH na Bradini na četiri mjeseca.

Nakon toga je ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda izjavio da nema nikakve odluke Savjeta ministara o premještanju migranata iz Bihaća u Bradinu, niti takav dokument postoji, pa makar to neko zvao i preliminarnom odlukom, što Zakon o Savjetu ministara i Poslovnik o radu ne poznaju.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE