• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politička romantika najmlađeg tandema i Topićevo ''ne može''

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Nakon prve konstitutivne sjednice Skupštine grada Banjaluka danas je u 16 časova održana zajednička pres konferencija gradonačelnika Draška Stanivukovića i novog predsjednika Skupštine, Mladena Ilića.

 Politička romantika najmlađeg tandema i Topićevo ''ne može'' Izvor: Mondo - Željko Svitlica

Dvojicu ljudi povezuje značajna stvar - ovo je najmlađi politički tandem na čelu grada u istoriji Banjaluke i vjerovatno i daleko šire. Ilić ima 24 godine, Stanivuković 27.

Par značajnih stvari ih i razdvaja. Dolaze iz dva za sada žestoko suprotstvljena politička tabora, Ilić je iz SNSD-a, Stanivuković iz PDP-a. Takođe, Stanivuković je skoro nemjerljivo politički iskusniji. Odbornik u gradu je bio davno, prošao je buran period kao poslanik u NSRS i sada je već gradonačelnik. Mudro se i obratio.

''Banjaluka je dobila istorijsku šansu i ovo je najmlađi političko rukovodstvo na čelu grada otkada postoji i čestitam Mladenu Iliću od srca. Uvjeren sam da ćemo nas dvojica imati jednu odličnu saradnju," rekao je Stanivuković obraćajući se svom mlađem kolegi.

Povezano

Ovo je bio nastavak današnjeg obraćanja tokom konstitutivne sjednice, kada je Stanivuković govorio pred odbornicima, ali često se direktno okrećući baš Iliću koji je sjedio odmah do njega i sa pažnjom ga slušao.

Važno je napomenuti da je ovo prvi politički posao mladog Ilića koji je do sada bio direktor u FK Krupa, kluba iz kojeg stoji njegova porodica.

I na sjednici i na pres konferenciji, Stanivuković je napomenuo kako nikada nije podlegao političkom pritisku i oba puta nagalasio kako je uvjeren da neće ni Ilić.

Najavio je zatim plan da Banjaluka dobije najekonomičniju i najefikasniju Gradsku upravu u kojoj neće biti novca na rasipanje.

''Sjednica je prošla na najbolji mogući način, i to bi trebalo da bude na korist građana, a to je možda bilo i suprotno od onoga što javnost očekuje. Nas dvojica imamo istorijsku šansu...razgovaraćemo o zajedničkim projektima," između ostalog je rekao Stanivuković.

Naglasio je i da prema zakonu gradski odbornik ne može istovremeno biti i direktor gradskog preduzeća (Zoran Popović, direktor ''Vodovoda'' i odbornik SNSD), i da se nada da će se i Ilić angažovati da se zakon poštuje.

Ilić: Sve prošlo u najboljem redu

Novi predsjednik banjalučke skupštine, Mladen Ilić, nakon toga je izjavio da mu prije svega predstavlja zadovoljstvo što se obraća sa te pozicije. Ponovio je, kao i Stanivuković, da je ''sjednica prošla u najboljem redu, bez rijalitija'', te da se nada da će se tako nastaviti.

''Draško Stanivuković i ja smo iz dva različita politička bloka, ali to nikako ne smije da bude nauštrb građana," poslao je Ilić poruku stabilnosti i ohrabrenja Banjalučanima.

Zna da obojicu mladih lidera, kao i druge odbornike i zaposlene u gradu, čeka dosta posla. Nije zaboravio da napomene da će skupštinska većina pokušati da nastavi sa dobrim stvarima koje su započete za vrijeme mandata Igora Radojičića.

Ilić nema sumnje da će biti nesuglasica sa gradonačelnikom, ali se nada da će biti riješene.

Prije današnjeg izglasavanja predsjednika Skupštine grada Banjaluka, iz PDP je praktično jasno poslata poruka dobre volje: nećemo glasati protiv Ilića. Mladi šef parlamenta je na kraju dobio i više glasova nego što čini dogovorena većina - 20.

Odbornik PDP Milko Grmuša je rekao da je zabrinjavajuće što je pozicija predsjednika Skupštine postala dio političkog plijena i predmet podjele između vladajuće većine, kao i sve druge pozicije od načelnika odjeljenja do direktora, te da sa tom praksom treba prestati. 

"Daćemo podršu predsjedniku Skuptšine ukoliko bude radio u interesu građana", najavio je Grmuša. 

Danas na sjednici, razriješeni su načelnici gradskih odjeljenja, a po dnevnom redu trebalo je da budu imenovani vršioci dužnosti. Imenovanje je prolongirano dok se ne usvoji nova sistematizacija, rekao je Stanivuković, koji planira da smanji broj odjeljenja.

To je nešto što je napomenuo još jedan govornik na današnjoj poslijepodnevnoj pres konferenciji mladog tandema u Gradskoj upravi - Dragoslav Topić iz SNSD-a, kojem ovo nije prvi odbornički mandat.

Topić: Od kohabitacije nema ništa

''Pokazali smo da imamo većinu i SNSD će vjerovatno još više ojačati većinu," rekao je na početku Topić i zatim, za razliku od Stanivukovića i Ilića, nastavio u stilu na koji smo navikli kada je komunikacija suprostavljenih političkih stranaka u Srpskoj u pitanju i dosta realnije.

''Očekivali smo da gradonačelnik izađe sa prijedlozima za načelnike odjeljenja ali nije jer nema te prijedloge. Imamo nemoć PDP-a i opozicije...imali smo danas pokušaj 'pružanja ruke pomirenja' od svih opozicionih odbornika. Nećemo prihvatiti kohabitaciju," kategoričan je bio Topić i zaključio:

''Ta suluda ideja da zajedno ulazimo u vlast - to neće proći."

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE