• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj devetojanuarske čestitke: Dritan se pravdao zbog jednog praznika, pa izmislio drugi

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Abazović u drugom pokušaju opet pogriješio. U prvom je na Tviteru ''izmislio'' profil Željka Komšića, a sada je izmislio i praznik - ''Dan Republike Bosne i Hercegovine.''

 Slučaj devetojanuarske čestitke: Dritan se pravdao zbog jednog praznika, pa izmislio drugi Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je ponovo da vlada te države nije uputila čestitku povodom Dana Republike Srpske. Abazović je u izjavi za Al Džaziru naglasio da Crna Gora poštuje BiH i načela dobrosusjedskih odnosa.

"Da budem vrlo, vrlo eksplicitan. Mislim da Vlada Crne Gore nije trebala čestitati i ona nije zvanično čestitala Dan Republike Srpske," rekao je Abazović, a onda nastavio:

"Za nas postoji Dan Republike Bosne i Hercegovine, poštujući sve ono što su međunarodna načela i što je jednostavno neka uobičajena praksa dobrosusjedskih odnosa, ali generalno i međunarodne politike," rekao je Abazović u nizu uopštenih političkih fraza, što je očekivano, ali uz izmišljanje ''Dana Republike Bosne i Hercegovine'', što je neočekivano.

Abazović je studirao politologiju u Sarajevu i trebalo bi da malo bolje poznaje ustav i uređenje zemlje u kojoj je učio političke nauke.

''Dan Republike BiH'' ne postoji i nije postojao čak ni u ratnoj ''Rebublici BiH.'' Postoji praznik koji se u Sarajevu i dijelu Federacije BiH slavi kao ''Dan državnosti BiH'' i obilježava se 25. novembra na nekadašnji Dan ZAVNOBiH-a, kada je u Mrkonjić Gradu je zasjedalo Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine.

Taj datum nije pravi državni praznik u BiH jer u parlamentarnim tijelima nikada nije usvojen Zakon o praznicima. Kao što je poznato iz prakse, u BiH slavi ko šta hoće i kad hoće, samo što neki ''neustavni i nezakoniti'' praznici smetaju više, a neki manje. Sve zavisi koga pitate.

Superstar nove crnogorske politike rekao je još i da ne razumije potrebu za konstantnim podizanjem tenzija u regionu, umjesto da politike budu one koje će miriti.

"Mi moramo shvatiti da živimo u zemljama koje su imale vrlo tragičnu prošlost. I to u bliskoj historiji i da ne možemo sve naše frustracije koje postoje tek tako eliminisati. Ali ono što možemo jeste da ponekad i progledamo kroz prste," pragmatično i pametno je poručio Abazović.

Sav ovaj karambol nastao je kada je u Banjaluci objavljeno da je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić u telefonskom razgovoru predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović čestitao praznik 9. januara.

Ubrzo je iz Vlade Crne Gore saopšteno da nije bilo zvanične čestitke već je to bio privatni razgovor.

To nije bilo dovoljno, iz Sarajeva su tražili ''žrtvu'', a onda se i Dritan Abazović u prvom pokušaju pravdanja obratio lažnom Tviter nalogu za koji je mislio da je profil člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Komšić je prije toga tražio ''od cijelog svijeta'' da se izvini Bosni i Hercegovini. 

Nakon svega svima bi lijepo stajala dostojanstvena ćutnja, kao što stoji predsjedniku crnogorske Vlade, Zdravku Krivokapiću.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

...

Ljigavče

MONDO REPORTAŽE