• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od predsjednice RS zatraženo pomilovanje za pukovnika Danu Lukajića

Autor Vesna Kerkez

Za pukovnika Vojske Republike Srpske, Danu Lukajića, koji je osuđen u Hrvatskoj na šest godina zatvora zbog zločina protiv ratnih zarobljenika, predat je zahtjev za pomilovanje predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović.

 Od predsjednice RS zatraženo pomilovanje za pukovnika Danu Lukajića Izvor: Frontal.rs

Ovo su za frontal.rs potvrdili supruga Ružica i sin Mario Lukajić.

Pukovnik Lukajić se od 20. januara 2020. godine nalazi u KPZ Tunjice u Banjaluci.

Lukajić je bio optužen za ratni zločin nad zarobljenicima na Manjači. Osim po komandnoj odgovornosti optužen je i da je lično maltretirao zarobljenike.

Njegovo hapšenje je svojevremeno izazvalo burne reakcije u Srpskoj, a brojni zvaničnici, među kojima i tada predsjednik RS Milorad Dodik, su oštro osudili taj čin Hrvatske.

Možda će vas zanimati

Lukajić je uhapšen 30. juna 2018. godine u Ličkom Petrovom Selu zbog sumnje da je počinio zločin nad ratnim zarobljenicima na Manjači kod Banjaluke u septembru 1992. godine. Uhapšen dok je putovao na obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno i 77 godina od stradanja više od 40.000 ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag.

Lukajić je rekao je da je ono kroz šta prolazi rezultat montiranog i lažnog procesa u Hrvatskoj usmjerenog protiv RS, VRS, njega i njegove porodice.

On je istakao je da nije činio ništa što je zabranjeno Ženevskom konvencijom već da je činio sve što je bio dužan i zahvaljujući tome mnoga nedjela su sankcionisana, a pojedinci procesuirani.

"Nikada nikoga u životu nisam udario, a kamoli nemoćnu osobu u logoru, savjesno sam obavljao svoju dužnost u logoru za ratne zarobljenike `Manjača` tokom teških šest mjeseci 1992. godine i potpuno sam nevin čovjek i pred Bogom i pred ljudima", naveo je Lukajić u intervjuu za "Glas Srpske".

On je objasnio da je u logor "Manjača" upućen 16. juna 1992. godine na dužnost "vođe tima operativaca za ispitivanje ratnih zarobljenika" i da je tu dužnost obavljao do 18. decembra te godine kada je logor raspušten i zatvoren simboličnom predajom ključeva upravnika logora Božidara Popovića Danijelu Šiferu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mario

Zločinac

MONDO REPORTAŽE