• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanovićeva u Jasenovcu: "Nove generacije da vode računa o prošlosti, ali i da budu zagledani u budućnost"

Autor Dušan Volaš

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je danas Spomen-područje Jasenovac, gdje je položila vijenac žrtvama ustaškog koncentracionog logora i poručila da je tu da bi odala poštu brutalno ubijenima u doba kada je vladao mrak.

 Cvijanovićeva u Jasenovcu: "Nove generacije da vode računa o prošlosti, ali i da budu zagledani u budućnost" Izvor: Kabinet predsjednika RS

"Ovdje sam da odam poštovanje nevino stradalim žrtvama, brutalno ubijenim u doba kada je vladao mrak. Dočekali smo da neke nove generacije vode računa o prošlosti, ali da isto tako budu zagledani u budućnost", izjavila je Cvijanovićeva novinarima nakon polaganja vijenca.

Cvijanovićeva je navela da ovaj dan, koji je posebno težak zbog ljudskih sudbina, završila baš posjetom ovom mjestu stradanja.

Ona je istakla da je Jasenovac jedno od strateških mjesta, prema kojem će biti usmjerena pažnja Republike Srpske, kao što je usmjerena i pažnja Srbije.

Govoreći o današnjoj posjeti zemljotresom pogođenim područijima, Cvijanovićeva je rekla da je bilo potrebno da razgovara sa ljudima koji se teško bore sa svim izazovima vjerujući i računajući da su institucije te koje će im pomoći da se što prije riješe tih problema.

Ona je naglasila da joj je bila čast i zadovoljstvo da danas razgovara sa episkopom pakračko-slavonskim Jovanom i da se informiše o planovima za dogradnju i popunjavanje različitim sadržajima manastirskog kompleksa.

Vladika Jovan je istakao da je dolazak predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović u manastir Jasenovac i mnogo stradalnu Baniju od ogromnog značaja.

Prema njegovim riječima, posebno je značajna posjeta Cvijanovićeve Jasenovcu, koji je svečovječansko, evropsko, hrišćansko, pravosllavno i srpsko mjesto koje okuplja vascijeli svijet, od vaseljenskog patrijarha, preko paskog nuncija, do običnog čovjeka koji dolazi da se pokloni i u manastir da zapali svijeću.

Vladika je napomenuo da je i Banija bila simbol stradnja i u Drugom svjetskom ratu, u prošlom ratu, pa i sada kako od virusa korona tako i od zemljotresa, koji je, podsjetio je, srušio hram u Majskim Poljanama.

"Naravno da je Republika Srpska pomogla i pomagaće i dalje, ali više od svega znači znak bratske pažnje i ljubavi. Zato smo posebno zahvalni", rekao je vladika Jovan.

Dolasku u Spomen-područje Jasenovac prethodila je posjeta Cvijanovićeve manastiru Jasenovac, gdje je razgovarala sa NJegovim preosveštenstvom episkopom pakračko-slavonskim Jovanom.

U sklopu posjete Hrvatskoj, Cvijanovićeva je danas boravila u Petrinji, Glini i Majskim Poljanama, mjestima koja su najviše pogođena razornim zemljotresom u decembru prošle godine.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE