• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mostar bez gradonačelnika, nastavak sjednice odgođen

Autor Siniša Stanić

Sjednica Gradskog vijeća Mostar prekinuta je prije drugog kruga izbora mostarskog gradonačelnika, a treći nastavak konstituirajuće sjednice zakazan je za ponedjeljak, 15. februara, u 16 sati.

 Mostar bez gradonačelnika, nastavak sjednice odgođen Izvor: Anadolija/Denis Zuberi

Nakon što je prije dva dana obavljen prvi krug glasanja za mostarskog gradonačelnika u kome su najviše glasova dobili Mario Kordić (HDZ BiH) i Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar), danas je trebalo da bude obavljen drugi i ako bude potrebno treći krug izbora, ali je na početku sjednice BH blok (SDP BiH, Naša stanka) zatražio pauzu radi konsultacija u vezi s njihovim prijedlog da se uvede institut "rotirajućeg gradonačelnika".

Nakon pauze koja je potrajala stotinak minuta vijećnica Irma Baralija (Naša stranka) zatražila je prekid sjednice što je i prihvaćeno.

U Gradskom vijeću Mostara najviše mandata ima HDZ BiH - 13, slijede Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS) s 11, BH. blok (SDP BiH, Naša stranka) s pet, Hrvatska republikanska stranka s tri te Prva mostarska partija s dva vijećnika. Lista "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar" ima jedno vijećničko mjesto.

Za pobjedu u prva dva kruga izbora za gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina, dok je u posljednjem krugu izbora dovoljna podrška većine prisutnih vijećnika.

U slučaju izjednačenog rezultata gradonačelnik postaje mlađi kandidat.

(Fena, Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE