• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Ponoviti proceduru, glasanje za gradonačelnika Mostara mora biti tajno

Autor Dušan Volaš

Visoki predstavnik Valentin Incko poništio je prvi krug glasanja za gradonačelnika Mostara, jer nije obavljen tajno kako to piše u Statutu grada.

 Incko: Ponoviti proceduru, glasanje za gradonačelnika Mostara mora biti tajno Izvor: SRNA/Nevenko Erić

Incko je o tome pismom obavijestio sve vijećnike u Gradskom vijeću, u kome je naveo kako je "prisiljen da interveniše da bi podsjetio vijećnike da će izbori za gradonačelnika morati da budu sprovedeni u skladu sa Statutom grada, naročito u skladu sa stavom 1 člana 36 Statuta, kojim se predviđa da su izbori tajni ukoliko ovim statutom nije drugačije utvrđeno".

Incko je naveo da je, iako je od njega zatraženo da u tom pogledu interveniše prije konstitutivne sjednice, umjesto toga odlučio da se ne upliće u taj proces i da pošalje dopis u kojem pozdravlja ponovno uspostavljanje demokratije u Mostaru, istovremeno dajući prostor Gradskom vijeću da samostalno nastavi sa ostvarivanjem istorijskog trenutka za stanovnike Mostara.

On je podsjetio da je prethodno jasno iskazao mišljenje u vezi sa primjenom ove odredbe na izbor gradonačelnika Mostara, te da je obaviješten da su se pojedini vijećnici tokom rasprave izjasnili protiv usvajanja zaključka o javnom glasanju, pozivanjem na njegovu odluku iz 2009. godine.

"Žalosno je to što je uprkos takvim intervencijama Gradsko vijeće odlučilo da podrži usvajanje zaključka i nastavi sa prvim krugom glasanja za izbor gradonačelnika, kršeći važeće odredbe Statuta grada. Kao što sam napisao u svom dopisu pročitanom na početku konstitutivne sjednice Gradskog vijeća, imperativ je da novoosnovano Gradsko vijeće vrati povjerenje građana u ovo izborno tijelo", naveo je Incko.

On je podsjetio da je u vezi sa tim od vitalnog značaja da se poštuje vladavina prava i obezbijedi da ključna tijela i funkcioneri, poput gradonačelnika Mostara, budu birani u skladu sa Statutom grada, obezbjeđujući, ne samo demokratski legitimitet, već i zakonitost njegove funkcije da bi bila spriječena buduća pravna osporavanja pred sudovima.

"Kao konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja Sporazuma o sprovođenju civilnog dijela mirovnog ugovora, pozivam vas da preduzmete potrebne korake za ispravljanje ovakvog stanja tako što ćete ponoviti važeće proceduralne korake kojima se regulišu izbori gradonačelnika, uključujući i prvi krug glasanja za njegov izbor, te da tim putem postupak izbora u cijelosti uskladite sa Statutom grada, naročito sa stavom jedan člana 36 Statuta", napisao je Incko.

On je dodao i da građani Mostara zaslužuju gradonačelnika koji uživa podršku i legitimitet, što je moguće postići isključivo ako je takva osoba izabrana u skladu sa Statutom grada.

Rukovodstvo Gradskog vijeća Mostara je, nakon prekinute konstitutivne sjednice 5. februara, izrazilo nadu da će u nastavku zasjedanja, u srijedu, 10. februara, biti izabran gradonačelnik.

Sjednica je prekinuta nakon prvog kruga glasanja o gradonačelniku, kada su zasjedanje napustili vijećnici Koalicije za Mostar jer nije usvojen njihov prijedlog da sjednica bude prekinuta zbog dodatnih konsultacija nakon prvog kruga glasanja.

U drugi krug prošao je Mario Kordić, kandidat HDZ-a sa 14 glasova i kandidat Koalicije za Mostar Zlatko Guzin sa 11 glasova.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

N.G

Čujtajno treba tajno glasati a inače se glasa držimo glasački listić pa na mikrofon pričamo ako je sala veća a ako manja onda i na glas kažemo ja glasam za tog i tog

MONDO REPORTAŽE