• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Golić: Vlada podržava zaštitu rijeka u Srpskoj

Autor Dušan Volaš

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je danas pred narodnim poslanicima da Vlada u potpunosti podržava rezolucije čiji je cilj zaštita rijeka i životne sredine.

 Golić: Vlada podržava zaštitu rijeka u Srpskoj Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je uspjelo obezbijediti da jedan od instituta iz Švedske za Republiku Srpsku sačini sveobuhvatnu strategiju o zaštiti životne sredine", rekla je Golićeva u Narodnoj skupštini u raspravi o Prijedlogu Deklaracije o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj.

Ona je istakla da su propisi u Republici Srpskoj, koji se odnose na zaštitu životne sredine, usklađeni sa evropskim.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da je protiv izgradnje mini-hidroelektrana i da će SNSD predložiti amandmane na navedenu deklaraciju.

"Sigurno je da se zalažemo za zaštitu životne sredine i, ukoliko budu usaglašeni amandmani, podržaćemo Deklaraciju. Predloženi tekst Deklaracije mora biti poboljšan", reko je Mazalica.

Šef Kluba poslanika Demosa u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović ocijenila je da je zaštita rijeka i životne sredine od vitalnog nacionalnog interesa.

"Dobro je što u Narodnoj skupštini Republike Srpske razmatramo navedeni dokument i sve moramo učiniti kako bi zaštitili naše rijeke. Došlo je vrijeme za promjenu koncesione politike u Srpskoj", rekla je Stevanovićeva.

Deklaracijom je predviđeno da Narodna skupština Republike Srpske zahtijeva od Vlade da odmah ukine svaku vrstu javnih podsticaja za proizvodnju energije iz malih hidroelektrana, te da uz podršku EU podstiče ulaganja u istinski obnovljive i održive izvore energije planiranjem zadovoljenja energetskih potreba na osnovu široke javne rasprave sa obavezujućim zaključcima.

Predloženo je i da Narodna skupština zahtijeva od Vlade Republike Srpske da usvoji, primijeni i obezbijedi mehanizme izvršenja propisa o ekološki prihvatljivom protoku rijeka.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE