• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savjet ministara šalje Program reformi u Brisel, promijenjeno ime komisije

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Na današnjoj sjednici Savjeta ministara donesena je odluka da se naziv Komisije za NATO integracioni proces BiH promijeni u Komisija za saradnju BiH sa NATO-om. Program reformi će biti proslijeđen u Brisel.

 Savjet ministara Komisija za NATO integracioni proces Izvor: MONDO/ Dragana Božić

Na sjednici su usvojeni amandmani predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije u vezi naziva ove komisije.

Prvi se odnosi na naziv komisije, dok u amandmanu dva se navodi da riječi "kao i u vezi sa prijemom u punopravno članstvo NATO saveza" treba da stoje riječi "kao i realizacije obaveza iz dokumenta Program reformi BiH".

Takođe, prema amnadmanu predsjedavajućeg Savjeta ministara u članu 3 stav 1, tačka C treba da stoji "Organizuje i rukovodi izradom godišnjih dokumenata Programa reformi u okviru saradnje BiH i NATO-a".

Član 3, stav 1, tačka F se briše i umjesto njega stoje riječi sarađuje sa nadležinim autoritetima iz sjedišta NATO-a u Briselu i NATO štaba u Sarajevu u svrhu adkevatne realizacije obaveza.

Usvojen je Tegeltijin amandman prema kojem se riječi "NATO integracioni proces" brišu i umjesto njih treba da stoji "saradnja BiH i NATO-a", kao i da će Komisija u svom radu, po pravilu, nastojati da sve odluke i zaključke donosi konsenzusom.

"U slučaju da se konsenzus ne postigne Komisija odlučuje većinom glasova pristunih članova, uz obavezu da su u tu većinu uključeni glasovi najmanje dva predstavnika svakog konstitutivnog naroda, od čega je jedan glas predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg ove komisije iz reda svakog od konstitutivnih naroda", navodi se u usvojenom amandamanu tri.

U slučaju da se odluka ili zaključak ne donese u roku od petnaest dana ni na taj način, u drugom krugu glasanja prilikom računanja većine propisane u stavu 2 ovog člana, potreban je glas predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajuećg ove komisije iz reda svakog od konstitutivnih naroda.

Turković: Svi ministri glasali

Savjet ministara BiH usvojio je danas odluku o promjeni naziva Komisije za NATO integracioni proces BiH u Komisiju za saradnju BiH sa NATO-om i Program reformi koji će biti proslijeđen u Brisel, izjavila je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković.

Turković je istakla da su svi ministri u Savjetu ministara glasali za ove dvije odluke.

"Mislim da je to značajno s obzirom da je bilo još 50-ak drugih odluka koje su obrađene ili ostavljene za sljedeću sjednicu Savjeta ministara", izjavila je Turkovićeva na konferenciji za novinare.

Govoreći o početku vakcinacije u BiH, Turkovićva je rekla da je BiH ispunila sve obaveze, odnosno da zemlja ima "hladni lanac" za skladištenje vakcine "Fajzer".

"Očekujemo da će mimo 'Kovaks' mehanizma doći i vakcina čije će plaćanje biti preko IPA fondova. Vrlo brzo, u nekoliko sljedećih dana imamo najavu da bi ta vakcina mogla da stigne i da se krene sa vakcinacijom građana", naglasila je ona.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE