• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tegeltija: Savjet ministara će biti pod stalnim pritiskom

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je za rješavanje problema koji se nalaze pred Savjetom potrebna saradnja sa vladama entiteta i kantona, ali da će prostora za saradnju biti malo ukoliko se budu bavili dnevno-političkim temama.

 Tegeltija: Savjet ministara će biti pod stalnim pritiskom Izvor: MONDO/ Dragana Božić

"Ministri razumiju šta je naš zadatak. Naravno, kada dođe do političkih tema onda smo ponekad u blokadi, ali nikada ne insistiramo na tim rješenjima, niti opterećujemo rad Savjeta ministara pitanjima koja su stvar političkih dogovora", rekao je Regeltija.

On smatra da će Savjet ministara biti pod stalnim pristiskom raznoraznih većina u kantonima, entitetima, "preslagivanjima", odlaskom jednog poslanika u drugi klub i sličnim situacijama.

Pročitajte i ovo

"Zbog toga očekujem turbulentno vrijeme pred Savjetom ministara. Mnogo je otvorenih, problematičnih pitanja i pred vlašću i pred opozicijom i najlakše je pokušati tražiti problem u onome ko nema ni nadležnost da to radi, pa onda Savjet ministara traže kao problematičnu tačku u svemu", rekao je Tegeltija za "Večernji list", izdanje za BiH.

Tegeltija kaže da će biti ozbiljnih problema pred cijelim društvom, a da bi se oni rješavali potrebna je saradnja Savjeta ministara, vlade entiteta i kantona, ali bez nametanja dnevnopolitičkih tema.

"To neće biti do Savjeta ministara, niti do Zorana Tegeltije, ali mi ćemo morati raditi u zadatim uslovima", rekao je Tegeltija.

Osvrćući se na istupe ministra inostranih poslova Bisere Turković, predsjedavajući Savjeta ministara je rekao da njeni pojedini istupi nisu bili u skladu ni sa spoljnom politikom BiH za koje je zaduženo Predsjedništvo, a ni sa stavovima koji su usvojeni u Savjetu ministara.

"NJeni istupi postaju tema dnevnopolitičkih prepucavanja, rasprave...to nikome ne pomaže, ali sreća da je u Savjetu ministara jako malo onih koji imaju potrebu da iznose svoje lične stavove i zastupaju politike izvan onih koji utvrđuje Savjet ministara", konstatovao je Tegeltija.

Na pitanje kako radi u kontekstu činjenice da se u Parlamentarnoj skupštini BiH donose odluke koje ne odražavaju stav parlamentarne većine, Tegeltija je rekao da se parlament BiH bavi svim, uglavnom onim što nije njihova zadatak.

"Tamo postoje ljudi koji stalno nameću neke inicijative koje nisu mogli da se izbore kada su oni bili izvršna vlast. Ne mogu se pokretati inicijative za koje je jasno da nema minimum saglasnosti u BiH da se usvoje. Kao da očekuju da će neko da nametne rješenje na osnovu njihove inicijative", rekao je Tegeltija.

On je pojasnio da je nezahvalno raditi u uslovima kada se ne zna da li će ono što se uputi u parlament biti usvojeno ili neće ili će se u toku sjednice tražiti neki izvještaji na osnovu prijedloga koji je tražila opozicija.

"Onim političkim partijama koje čine parlamentarnu većinu bilo dobro da to malo poslože, jer na ovaj način daju nepotreban prostor opoziciji što će djelimično uticati na sam izborni rezultat", rekao je Tegeltija.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE