• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tegeltija o nabavci vakcina: Iznenađen sam ponašanjem proizvođača

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Sarajevu da se ne osjeća odovornim zbog kašnjenja vakcina protiv virusa korona, ali da je iznenađen reakcijom proizvođača.

 Tegeltija o nabavci vakcina: Iznenađen sam ponašanjem proizvođača Izvor: Savjet ministara BiH

"Zaista se ne osjećam odgovornim za ovu situaciju. Osjećam se na neki način, ne mogu reći prevarenim, ali iznenađen sam reakcijama, prije svega proizvođača, da se tako odnose prema vakcini, za koju je rečeno da je globalno vlasništvo i da neće služiti za bogaćenje pojedinih privatnih kompanija", rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare.

Tegeltija je podsjetio da istu sudbinu dijeli EU koja ima potpisan ugovor za nabavku 120 miliona vakcina od jednog proizvođača iz Unije, a da neće dobiti ni jednu trećinu od tih vakcina.

On je podsjetio da cijeli proces nabavke i plaćanja vakcine spada na entitete, odnosno ministarstava zdravlja, a da je onaj dio posla koji je trebalo da uradi Ministarstvo civilnih poslova u ime Savjeta ministara urađen.

"Ponavljam da su sva tri ministarstva zdravlja, vlade entiteta i Brčko distrikta i Savjet ministara ovo zajednički uradili u dobroj mjeri. Mislim da je najbolja odluka koju smo mogli da donesemo da to radimo sa EU. Sigurni smo da ćemo dobiti sve vakcine iz EU i sa globalnim sistemom `Kovaks`"

"Dodikova ponuda fer i korektna"

Tegeltija je ocijenio je da je ponuda predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da pomogne nabavku vakcina protiv virusa korona i za Federaciju BiH fer i korektna, s obzirom na to da će Republika Srpska dobiti vakcine prije građana Federacije.

"Što se tiče izjave o Dodiku nije fer govoriti na takav način, pogotovo o nekome ko nudi saradnju i pomoć", rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Sarajevu, komentarišući optužbe SDA da je "Dodikov potez licemjeran, a da se Tegeltija nije potrudio da organizuje nabavku vakcina preko nivoa BiH".

On je ocijenio da ništa neće biti urađeno u BiH ako budu vakcinisani građani iz jednog entiteta, a ne i drugog.

"Pokazalo se na početku pandemije da smo imali punu saradnju, nije bilo problema ni da se testovi za kovid 19 prebacuju iz jednog kliničkog centra u drugi, iz jedne bolnice u drugu. Ne vidim razlog da se o tom prijedlogu Dodika ne razgovara kada se ima u vidu da će vrlo brzo doći 100.000 vakcina ruskog proizvođača. Ne vidim razlog da jedan dio ne ode u Republiku Srpsku, a drugi u FBiH", rekao je Tegeltija.

Možda će vas zanimati

On je naveo da će, prema informacijama iz sistema "Kovaks", oko 27.000 "Fajzerovih" vakcina doći u drugoj polovini februara, a da će oko 250.000 doza proizvođača "Astra Zeneka" doći od druge polovine februara do kraja tog mjeseca.

"BiH nije pogrešila način na koji je riješila da nabavlja vakcine kroz ovaj globalni sistem, s obzirom na to da su druge zemlje koje su uspjele da riješe nabavku vakcine platile duplo skuplje od tržišne vrijednosti", ocijenio je Tegeltija.

On navodi da je očigledno nabavka vakcina postalo prvorazredno političko pitanje, ali i ističe da se cjelokupni proces vodi u koordinaciji ministarstava zdravlja entiteta i Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara i Odjeljenja za zdravstvo u Vladi Brčko distrikta.

"Od juna, kada su počele te procedure, od svakog od tih koraka izbora dobavljača, načina nabavke vakcine, transporta, finansiranja u svakom trenutku su učestvovali entiteti, odnosno ministarstva zdravlja i Ministarstvo civilnih poslova. Dogovor sa `Kovaksom` o nabavci vakcine, dogovor sa EU, sve je to bio dio zajedničkog programa koji su radili ta resorna ministarstva", naveo je Tegeltija.

On je podsjetio da su sve odluke za nabavku vakcine donošene jednoglasno, uz glasove svih ministara iz redova sva tri naroda.

"Ništa u sistemu nabavke vakcine nije se radilo izolovano izvan ovih ministarstava, niti je bilo šta moguće izvan tog sistema nabavke vakcine", rekao je Tegeltija.

Prema njegovoj ocjeni, BiH je izabrala dobar način nabavke vakcine, a to je takozvani globalni sistem Kovaks i u saradnji sa EU.

"Kada smo vidjeli da kasne nabavke vakcine onda se krenulo i u taj pregovarački postupak nabavke direktnom pogodbom od dobavljača. Očekivanja i zahtjevi entiteta za tim vakcinama su mnogo manji nego što su bili zahtjevi sistema Kovaks i zahtjeva EU", rekao je Tegeltija.

On je istakao da su zahtjevi entiteta i Brčko distrikta za nabavku vakcina kroz direktni dogovor sa proizvođačima oko 650.000, a više od dva miliona vakcina je ugovoreno i plaćeno kroz sistem Kovaks i sistem EU.

Vakcine koje su dogovorene kroz sistem "Kovaks" i EU omogućuju vakcinacije 40 odsto ukupnog stanovništva u BiH. Zahtjevi koji su sada došli od entiteta odnose se na 100.000 vakcina federalnog Ministarstva zdravstva iz tzv. ruskih vakcina.

"Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske nema nikakav zahtjev u vezi sa ruskim vakcinama, jer je ispregovaralo taj sistem sa Rusima prije mjesec, dva i Brčko distrikt potražuje 20.000 vakcina", rekao je Tegeltija.

Kada je riječ o nabavci vakcina iz sistema kineskih proizvođača, Ministarstvo zdravstva FBiH tražilo je 100.000 vakcina, Ministarstvo zdravlja Republike Srpske 80.000 vakcina i 20.000 Brčko distrikt, što znači da je zahtjev 200.000 vakcina kineskih proizvođača.

Ponuda "Fajzera" u direktnoj ponudi jeste napravljena tako da federalno Ministarstvo zdravstva potražuje 200.000 vakcina, Republika Srpska 50.000 i Brčko distrikt 8.000 vakcina.

"Ukupno potraživanje za sve te vakcine su oko 650.000, a `ispregovarano` je gotovo 2.200.000 vakcina", rekao je Tegeltija.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE