• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Palmer: Iako u Sarajevu postoji takva ideja, Amerikanci neće doći na bijelom konju sa "Dejtonom 2"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju Metju Palmer pozvao je političke lidere u BiH da preuzmu odgovornost za reforme i ne čekaju pomoć i ''čarobni štapić'' sa strane.

 Palmer nova američka administracija Bajden BiH Izvor: SRNA/Sanja Bjelica

Palmer je u intervjuu za ''Glas Amerike'' kritikovao one koji čekaju da nova američka administracija preko noći nešto promijeni.

''Jedna od stvari koju čujem u Sarajevu, koju čujem u BiH je ideja koja glasi: Ne bismo trebali sami raditi na reformama. Trebali bismo pričekati da nova Bajden-Heris administracija dođe preko brežuljka, na bijelom konju, sa Dejtonom 2 ili novim Aprilskim paketom, i riješi probleme za nas. A to je upravo suprotno od toga kako bi trebalo razmišljati i kako bi trebalo raditi. Ono što je zaista potrebno jeste da se politički lideri, izabrani lideri i lideri političkih partija, obavežu na reformski program i napreduju u ključnim reformama," rekao je Palmer.

Među neophodnim potezima izdvojo je izborne reforme, ograničene ustavne reforme za sprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, ciljane reforme za poboljšanje integriteta pravosuđa, te zdravorazumske ekonomske reforme koje će stvoriti prilike za ljude.

U EU svi, u NATO oni koji tako odluče

Objasnio je i da su američka politika, američki angažman i američka strategija na zapadnom Balkanu bili uglavnom dosljedni, od administracije do administracije.

"I to je zbog toga što su američki interesi dosljedni. Ono što bismo željeli vidjeti je snažan, vrlo živ, prosperitetan zapadni Balkan, zemlje u miru same sa sobom, u miru sa svojim susjedima i integrisane u evropske institucije. To znači članstvo u Evropskoj uniji (EU) za sve države zapadnog Balkana, članstvo u NATO-u za sve koji bi donijeli odluku da to učine, sve koji tome teže," dodao je Palmer.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE