• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Selman: RS neće odustati od svoje imovine

Republika Srpska neće odustati od svoje imovine i Zakona o statusu državne imovine na teritoriji Srpske koja je pod zabranom raspolaganja, rekao je ministar pravde RS Džerard Selman.

 Selman: RS neće odustati od svoje imovine Izvor: MONDO

"Smatramo da imovina koja se nalazi na teritoriji RS pripada Srpskoj i istrajaćemo na tim principima", rekao je Selman za "Glas Srpske".

On je naveo da nalog visokog predstavnika Valentina Incka o privremenoj obustavi primjene Zakona nije u skladu sa bonskim ovlašćenjima ni Ustavom BiH, a pogotovo ne sa Ustavom RS.

"Nadležni organi u RS sačekaće odluku Ustavnog suda BiH, ali i tražiti druga zakonska rješenja, da bi se prevazišla novonastala situacija nakon što je visoki predstavnik u BiH obustavio primjenu Zakona", rekao je Selman.

On je dodao da će se u okviru traženja novih rješenja ići u smislu ostvarivanja svojinskih prava. "To je ostvarivanja prava vlasništva nad tom imovinom kroz druge zakone, ali pokušaćemo da razriješimo i određena tehnička pitanja koja se tiču same uknjižbe te imovine", rekao je Selman, koji nije mogao da precizira koliko bi mogla da potraje procedura u Ustavnom sudu BiH, koji smatra on, ne bi trebalo ni da odlučuje o ovom pitanju.

Incko je u srijedu izdao nalog kojim se obustavlja primjena Zakona, sve do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH. Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Sulejman Tihić traži od Ustavnog suda BiH poništavanje Zakona, jer smatra da je njim "prekršen Ustav i zakoni BiH" i jer je "BiH jedini vlasnik državne imovine".

"Inckov nalog nije izdat kao `grom iz vedra neba`. On nije htio da iskoristi bonska ovlašćenja nego se nadao da će domaće institucije, stranke, entiteti i država pronaći neko rješenje. OHR želi da domaće institucije funkcionišu", rekli su "Glasu Srpske" u OHR-u pojašnjavajući Inckovu odluku.

Diplomate iz OHR-a tvrde da se Incko više od šest mjeseci intenzivno savjetuje sa članovima Savjeta za imlementaciju mira (PIK) i da je bio suočen sa tri opcije. "Prva je bila da ne preduzima ništa, ali je zaključeno da bi to bio pogrešan potez. Da smo sjedili skrštenih ruku RS bi mogla početi da uknjižava imovinu i kada bi se to desilo, to bi iskomplikovalo rješenje problema", rekli su u OHR-u.

Isti izvor navodi da je druga opcija bilo potpuno poništavanje tog zakona, ali da je to ipak odbačeno, jer je zaključeno da bi to bilo "suviše konfrontacijski" i da u tom slučaju "domaće institucije ne bi imale mogućnost da razmatraju problem". "Niko u međunarodnoj zajednici ne želi konfrontaciju sa RS", pojasnili su OHR-u i dodali da Inckova odluka ne bi trebala da bude razlog za konfrontacije.

Diplomate navode da je Ustavni sud, koji je dio Dejtonskog sporazuma i Ustava, jedina institucija u BiH koja ima pravo da utvrdi da li je zakon ustavan, pojasnivši da nalog visokog predstavnika stupa na snagu istog trenutka kada je izdat, te da se nalogom "obustavlja primjena Zakona koji je donijela RS", te da "formalno pravno ostaje na snazi" da bi ga Ustavni sud mogao razmatrati, ali da se njegova nijedna odredba ne može primijeniti do konačne odluke Ustavnog suda.

" Ako RS počne primjenu Zakona, to je napad na pravni poredak. Direktni primjenjivači tog Zakona mogu podlijegati sankcijama. Ako RS izmijeni zakone da se zaobiđe ovaj nalog, to će izazvati reakcije PIK-a", kažu u OHR-u.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE