• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još jedan 1. mart i podsjećanje da u BiH svako slavi šta god hoće

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

BiH još uvijek nema Zakon o praznicima i dok ne bude usvojen svako će slaviti šta god hoće, a još jedan 1. mart podsjetio je na podjele u upražnjavanju praznika u Bosni i Hercegovini.

 Još jedan 1. mart i podsjećanje da u BiH svako slavi šta god hoće Izvor: Anadolija/Samir Jordamović

Osim ''Prvog marta'' postoji još nekoliko spornih datuma. Samo u Federaciji BiH se kao praznik slavi i 25. novembar, dan zasjedanja ZAVNOBIH-a tokom Drugog svjetskog rata u Mrkonjić Gradu, dok se samo u Republici Srpskoj par dana ranije 21. novembra praznuje Dan potpisivanja Opšteg okvirmog sporazuma za mir u BiH u gradu Dejtonu.

Mnogo varnica izaziva i 9. januar, Dan Republike Srpske, koji u Sarajevu smatraju neustavnim i nelegalnim, a tokom kojeg se u Banjaluci organizuje svečana parada i ističu zastave na institucijama i domovima.

Pročitajte i ovo

Situacije je još komplikovanija, ako znamo da se u dijelovima Federacije gdje je hrvatski narod većinski 1. mart i "slavi i ne slavi".

Postoje i praznici koji se slave svuda u BiH. To su Nova godina 31. decembra, 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, kao i čuveni i svima omiljeni 1. maj, Međunarodni praznik rada.

Takođe, kao vjerski praznici u RS praznuju se: pravoslavni i katolički Božić, Kurban-bajram, katolički i pravoslavni Veliki petak, katolički Uskrs i pravoslavni Vaskrs, te Ramazanski-bajram. Vjerski praznici praznuju se po dva dana, prvi i drugi dan praznika, s tim da se pravoslavni i katolički Božić praznuju na Badnji dan i dan Božića. U Federaciji BiH vjernike sljeduju neradni dani za dva bajrama i za pravoslavni i katolički Božić i Uskrs.

Prema nikad usvojenom prijedlogu Zakona o praznicima praznici Bosne i Hercegovine su: Nova godina, Prvi maj – Međunarodni praznik rada, Deveti maj - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, kao i Dan podrške žrtvama nasilja 26. juna.

U Federaciji BiH danas je zvanično tzv. Dan nezavisnosti BiH u uspomenu na 1. mart 1992. godine kada su proglašeni rezultati referenduma o nezavisnosti BiH, na kojem su Bošnjaci i Hrvati odlučili na napuste BiH, a Srbi većinom nisu glasali.

Stanovnici BiH odgovarali su referendumsko pitanje "Jeste li za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?."

Srpski narod je većinom bojkotovao referendum, pa je glasalo 2.073.568 ljudi što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto, a gotovo svi koji su izašli na referendum glasali su za nezavisnost.

Tog 1. marta napeta atmosfera u još uvijek mirnodopskom Sarajevu doživjela je svoj vrhunac. Ispred crkve na Baščaršiji, tokom svadbe, ubijen je Srbin Nikola Gardović i već poslijepodne grad je bio ispresjecan barikadama, a uskoro i pravim vatrenim linijama razgraničenja.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE