• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostavka zbog (ne)rješavanja sudbine nestalih

Milan Bogdanić podnio ostavku na funkciju u Institutu za nestala lica BiH zbog neslaganja sa tendencijama prisutnim u procesu rješavanja sudbine nestalih

 Ostavka zbog (ne)rješavanja sudbine nestalih Izvor: MONDO

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milan Bogdanić podnio je danas Upravnom odboru Instituta ostavku na ovu funkciju zbog, kako je obrazložio, neslaganja sa tendencijama prisutnim u procesu rješavanja sudbine nestalih lica i izostanka podrške principima za koje se zalaže.

"Bivajući zarobljenicima prošlosti ne uspijevamo konstruktivno sagledati situaciju u kojoj se nalazimo da bismo iskoračili ka normalnoj budućnosti, već svu energiju i vrijeme trošimo na međusobne podjele i konflikte", istakao je Bogdanić u pisanoj izjavi.

On je istakao da su ovi prostori opterećeni "teškim bremenom istorijskog nasljeđa međusobnih sukoba" koji građane drže u spirali mržnje, osvete, duboke podijeljenosti i zatrovanosti međuljudskih odnosa.

"Ovako stanje dodatno komplikuju grupe i pojedinci koji, ne birajući metode i sredstva, radi ostvarivanja ličnih ciljeva dodatno onemogućavaju uspostavljanje sistema koji bi obezbijedio izlazak iz postojeće situacije", upozorio je Bogdanić.

Bogdanić je naveo da su mnoga otvorena pitanja iz ratnih sukoba na ovim prostorima u 20. vijeku poslužila i bila osnov za novi konflikt i velikoj mjeri su određivala njegov karakter.

"Iz ove činjenice proizilazi nasušna potreba za institucionalnim utvrđivanjem istine o svemu onome šta se dogodilo nama i drugima kako ne bismo ostavili u nasljeđe generacijama koje dolaze breme kakvo je nama ostavljeno", istakao je Bogdanić.

Bogdanić je naglasio da je od primarnog značaja u ovom važnom poslu davanje odgovora porodicama o sudbini njihovih nestalih članova, okolnostima njihovog nestanka, kao i zadovoljenju pravde za žrtve.

On je podsjetio da je Zakon o nestalim licima BiH, u čijem kreiranju su učestvovali i predstavnici udruženja porodica nestalih, najznačajniji stub u ovom procesu.

"Ovaj zakon omogućava institucionalno i objektivno utvrđivanje istine o obimu i okolnostima stradanja nestalih lica, bez politizacije i diskriminacije žrtava prema nacionalnoj, vjerskoj ili drugoj osnovi", istakao je Bogdanić.

On je naglasio da rješavanje pitanja nestalih lica ima strateški značaj za sve narode u cjelini i za svaki narod pojedinačno, ističući da političke elite i donosioci političkih odluka snose svu odgovornost za donošenje strategije na nacionalnom i državnom nivou za rješavanje ovih bolnih pitanja i izlazak iz postojeće situacije.

"Zbog nepostojanja ovakve strategije, grupe i pojedinci koji su najdirektnije pogođeni poslednjim sukobima, preuzeli su da sami rješavaju ove nagomilane probleme. Svjedoci smo da se neki od njih nisu najbolje snašli, te da nanose samo dodatnu bol i štetu samima sebi, populaciji koju predstavljaju i društvu u cjelini", rekao je Bogdanić.

Bogdanić je naglasio da dodatno zabrinjava činjenica da je proces traženja nestalih lica u BiH i dalje opterećen politizacijom, kako izvan tako i unutar samih institucija koje se bave ovim procesom.

On je rekao da ohrabruje činjenica da je u regionu u posljednje vrijeme stvorena pozitivna klima za rješavanje pitanja nestalih lica.

"Pravi je trenutak da političke elite na entitetskom i nivou BiH, čiji su narodi najveći stradalnici u regionu, iskoriste pozitivne tendencije i priključe se ovim inicijativama, te na taj način pokažu odgovornost za budućnost svojih građana", smatra Bogdanić.

On je zaključio da ubrzanje procesa traženja nestalih lica treba da bude na vrhu prioriteta društva i države.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE