• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borut Pahor u Sarajevu: Slovenija donira 4.800 vakcina BiH

Autor Siniša Stanić

Predsjednik Slovenije Borut Pahor susreo se danas u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

 Borut Pahor u Sarajevu: Slovenija donira 4.800 vakcina BiH Izvor: Predsjedništvo BiH

Kako je rečeno, Slovenija će donirati Bosni i Hercegovini 4.800 doza vakcina "AstraZeneca".

Pahor je nakon sastanka rekao da su iskreno govorili o najvažnijim temama, kao što je priprema samita Brioni, pandemija koronavirusa, migracije, ekonomija, proširenje Evropske unije itd.

PROŠIRENJE EU NA ZAPADNI BALKAN ULTIMATIVNO I GEOPOLITIČKO PITANJE

On je ponovio svoj stav da je širenje Evropske unije na zapadni Balkan neophodno za mir i blagostanje kako država u regionu tako i same EU.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas u Sarajevu da je proširenje EU na zapadni Balkan ultimativno i geopolitičko pitanje, koje je veoma značajno za mir i bezbjednost naroda Balkana, ali i država EU.

"Mislim da se u tom slučaju EU širi na zahtjevno područje koje je puno otvorenih pitanja, međutim, čini mi se da bi ta odluka koja će biti donesena u budućnosti, u nekom primjerenom času, dovela do ispunjenja cilja svih država EU - priključenja zemalja Balkana", rekao je Pahor nakon susreta sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i članovima Predsjedništva Željkom Komšićem i Šefikom DŽaferovićem.

Pahor je izrazio očekivanje da će na taj način biti obezbijeđen zajednički interes stabilnosti i bezbjednosti kompletne EU.

"Kao jedan od vođa države iz EU razumijem da postoji umor zbog proširenja i od mnogih pitanja kojima se bavi EU. U međuvremenu, izgubili smo važnu članicu Veliku Britaniju tokom Bregzita. Neka strateška odluka o bržem uključivanju kompletnog zapadnog Balkana veoma je važna i za EU i za zemlje u regionu", naveo je Pahor.

Prema njegovim riječima, odnosi sa Rusijom, Turskom i čitavim geopolitičkim okruženjem takođe su bitna pitanja, kao i problem epidemije virusa korona i posljedice na ekonomije svih država.

"Ovo je moja prva posjeta inostranstvu u vrijeme pandemije virusa korona, koju sam iskoristio za prijateljski razgovor sa članovim Predsjedništva BiH. U centru pažnje bio je razgovor o samitu Brdo-Brioni, koji bi trebalo da bude održan u LJubljani krajem marta ili početkom aprila, ukoliko to budu dozvoljavale epidemiološke mjere", rekao je predsjednik Slovenije.

Pahor je istakao da će se potruditi da na samitu bude otvorena rasprava na kojoj će lideri država prvi put shvatiti da su sami odgovorni za vođenje svojih država i da su kao i susjedi odgovorni za dobre međusobne odnose i da su dužni pomagati jedni drugima.

"Mi moramo razumijevati razlike, ali se moramo truditi da ih prevazilazimo, na miran i bezbjedan način", kaže on.

DODIK: RAZGOVARALI SMO O VAŽNIM TEMAMA

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je pandemija izazvala mnoge ekonomske poteškoće ne samo kod nas nego i u Sloveniji i drugim zemljama.

Naglasio je da mi imamo dobre bilanse u trgovini sa Slovenijom.

“Drugo važno pitanje migracija. Mi smo ga upoznali s činjenicom da migranti koriste BiH kao tranzitnu zemlju i da znatan broj njih ostaje ovdje jer sve teže ulaze u EU. Mi to pitanje ne možemo rještavati samostalno i ono mora biti rješeno na nivou EU”, rekao je Dodik.

Razgovarali su o temi koja je važna, a to je samit Brdo Brioni.

“Jedno od najvažnijih pitanja je proširenje EU. U BiH još postoji konsenzu o tom pitanju. S druge strane, u EU vidimo jedan zamor za koji želim da nam se objasni”, naglasio je Dodik.

Dodao je da je ova posjeta važan događaj za nas u uslovima kada malo ko putuje.

(Mondo, Agencije)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE