• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sudija Blagojević: Očekujem sankcije OHR, ali ih se ne bojim

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Milan Blagojević, prvi sudija u BiH koji je odbio da primijeni protivpravne nametnute akte visokog predstavnika, rekao je da očekuje sankcije OHR-a, ali ih se ne boji.

 Sudija Milan Blagojević OHR Izvor: seb_ra/iStockphoto

Blagojević, sudija Okružnog suda u Banjaluci, naveo je da u u sistemu kojem pripada Evropska unija, ali i BiH, ustave i zakone ne može da donosi bilo koji pojedinac, već isključivo ustavne institucije u vidu parlamenta države i federalnih jedinica u služeno uređenim državama.

On je obrazložio da je to učinio jer je u svim državama evropskog kontinentalnog sistema prava, kojem i mi pripadamo, dužnost sudije da u svakom pojedinačnom predmetu sudi isključivo na osnovu Ustava i zakona, bez kojih nema demokratije i vladavine prava.

"E upravo o tome se radi ovdje kod nas kada je riječ o brojnim aktima koje su visoki predstavnici nametali u BiH, iako im za to nije data nadležnost, ne samo Dejtonskim mirovnim sporazumom nego i nijednim drugim izvorom međunarodnog prava, niti im je takvo pravo dato od Savjeta bezbjednosti UN", rekao je Blagojević za "Nezavisne novine".

On je pojasnio da su to razlozi zbog kojih je kao sudija odbio i uvijek će odbijati da primijeni akte visokih predstavnika, na čije donošenje nemaju pravo.

"Moje sudijsko poštenje i obraz ne bih žrtvovao ni za šta na svijetu, niti bih dozvolio da te vrijednosti, do kojih iskreno držim već 20 godina, koliko radim kao sudija, ustuknu pred bilo kim", rekao je Blagojević.

On je naveo i da ne očekuje da kolege u pravosuđu u određenom trenutku krenu njegovim stopama, te naveo da u sveprisutnom strahu leži sva suština vladanja visokog predstavnika u BiH, od završetka rata pa sve do danas.

"Strah koji se uvukao u ovdašnje ljude, ali i njihova sklonost ka konformizmu koje razvijaju i učvršćuju ovakvi totalitarni i autoritarni sistemi, neizostavni su dio tog ohaerizovanog sjemena zla i jesu objašnjenje zbog čega nam je sve ovako", rekao je Blagojević.

Prema njegovim riječima, posijano je sjeme zla, kojim je inficirana kritična masa ovdašnjeg stanovništva.

Blagojević je rekao da je situacija u pravosuđu očajna i da su građani su s punim pravom ogorčeni, ali i da toliku količinu predmeta kojom su opterećeni sudovi ne može efikasno riješiti postojeći broj sudija.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE