• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Top lista izjava o koronavirusu: ''Hitovi'' Dodika, Viškovića, Nestorovića, Đajića...

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Prisjetimo se zašto je ''nasmješniji virus u istoriji" izmišljen, kako su ga novinari unijeli u svaku kuću i kako je protekao prvi susret čovjeka i zaštitne maske.

 Izjave političara o koronavirusu Dodik Đajić Milanović Izvor: Screenshot/RTRS

Širom regiona navršilo se godinu dana od kada su registrovani prvi slučajevi virusa SARS-CoV-2 naširoko poznatijeg kao korona virus. Epidemija koju je izazvao još je na snazi i nema naznaka kada će se završiti.

U proteklom periodu svjedočili smo različitim interpretacijama onoga što nas je zadesilo. Pošto se radi o stanju koje je vanredno i neuobičajeno, nije teško bilo pogriješiti. U nastavku slijedi pregled najboljih izjava uzrokovanih epidemijom koronavirusa.

Radovan Višković: Korona virus je izmišljen

Početkom marta 2020. godine prije prvog registrovanog slučaja korone u RS i BiH, dok su se sa virusom borili Kina i Italija, predsjednik Vlade Republike Srpske nam je otkrio vezu epidemije i zaustavljanja ekonomskog buma nekih zemalja.

"Možda ne bi trebalo kao predsjednik Vlade da to kažem, ali hoću kao čovjek da kažem da je korona virus izmišljen da bi se zaustavio privredni rast, pogotovo nekih zemalja koje su u određenom momentu pojavile tamo gdje neki drugi smatraju da ne bi trebalo da se nađu", rekao je Višković za agenciju Srna.

Dr Nestorović: Trst, estrogen, vitamin D i najsmješniji virus

Nešto ranije, krajem februara, poznati pulmolog Branimir Nestorović nakon sastanka stručnjaka i državnog rukovodstva u Beogradu, dao je izjave o koronavirusu (koji još nije bio stigao u Srbiju) zbog kojih će u mjesecima koji slijede trpiti "rafalnu paljbu" komentara.

"Evo da kažem za žene... Estrogeni definitivno štite žene, one imaju blage oblike i ne umiru od ovog virusa. Dakle, žene, slobodno u šoping u Italiju, jer čujem da će tamo sada biti veliki popusti zato što niko živ neće tamo ići. Samo pripremite muževe za to mentalno."

Nestorović je ipak rekao da se šali.

"Šalim se, ali stvarno sam bio zatečen da se digla tolika galama, zatvaraju granice... Stvarno besmislica. Kao boga vas molim, živite svoj život. Svi ćemo dočekati april, u aprilu će izaći sunce, doći će vitamin D, to će pomoći imunitetu", rekao je Nestorović, i dodao da je on protiv nošenja maski i testiranja, te da "ne bismo ni znali za virus da nije bilo testiranja."

"Ne mogu da verujem da se narod koji je preživio sankcije, bombardovanje, svakojaka maltretiranja, uplašio najsmješnijeg virusa u istoriji čovječanstva," takođe je izjavio.

Nezaboravne izjave su lansirale doktora Nestorovića u galaksiju medijskih zvijezda.

Pehar: Naredne dvije nedjelje su ključne

Jedna od famoznih izjava s početka epidemije. Pretragom na Guglu pokušali smo pronaći kada se prvi put pojavila u medijima i prema podacima pretraživača, ovo je prvi put izgovorio Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, 26. marta prošle godine.

"Sljedeća dva do tri tjedna su ključna u razvoju situacije u pogledu pojave korona virusa u FBiH i od svih nas ovisi u kom smjeru će taj proces ići. Ako se budemo odgovorno ponašali krivulja koja prikazuje razvoj epidemije u FBiH biće pod manjim kutom, što znači da će se pojavljivati manji broj slučajeva," rekao je Pehar.

Đajić: Hvala novinarima što su pandemiju donijeli u svaku kuću

U aprilu je epidemija već bila u jeku. Zaključavanja, policijski časovi, klasteri, karantini, šatori na granicama i svakodnevno brojanje pozitivnih slučajeva.

Direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske, Vlado Đajić, 3. aprila nehotično se zahvalio medijima što su ''uveli pandemiju u svaku kuću."

"Zahvaljujem i vama novinarima za sve što ste uradili da ova pandemija dođe do svakog u kuću i zahvaljujem se rukovodstvu Republike Srpske i gospodinu Miloradu Dodiku..." rekao je Đajić ispred stare Hirurgije u Banjaluci.

Đajić se zahvaljuje novinarima
Izvor: YouTube

Dodik: Negativan sam, ali sam pozitivan tip

Nešto kasnije istog mjeseca srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, je za ''Novosti'' odgovarao na pitanje da li se testirao na koronavirus:

"U dva navrata sam sam se testirao. Bio sam oba puta negativan, iako se smatram pozitivnim tipom,"rekao je Dodik u šali.

Dodik se krajem godine zarazio i uspješno prebolovao kovid u UKC RS.

Milanović: U BiH su najuspješniji u borbi protiv koronavirusa

Predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, u posljednje vrijeme izuzetno sklon izjavama i komentarima ''na koje niko ne ostaje ravnodušan'', komentarisao je početkom ovog mjeseca epidemiološku sitaciju u Evropi i borbu protiv virusa.

"I sve su vlade jednako uspješne i neuspješne. U cijeloj Evropi, u cijelom svijetu. Naravno najuspješniji su u Bosni i Hercegovini. Tamo niti je iko bolestan, niti iko umire, niti je iko u bolnicama, niti iko priča o tome, niti se iko cijepi. To je to", rekao je Milanović.

Očigledno se osvrnuo na činjenicu da je BiH, posebno tokom januara i februara prije povećanja broja zaraženih, bila postala glavna destinacija u regiji za ''odmor od lokdauna.''

Za kraj jedna iluistracija koja opisuje nesnalaženje u borbi protiv virusa. Predsjednik Vlade Federacije BiH, Fadil Novalić, na pres konferenciji 23. marta 2020. godine, pokušava da shvati kako se na lice stavlja maska.

Fadil Novalić stavlja masku
Izvor: MONDO/Ilustracija

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE