• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Narodna skupština neće pitati OHR i Veliku Britaniju o svojim odlukama

Autor Siniša Stanić

"Narodna skupština je najviši zakonodavni i politički organ Republike Srpske i ona će autonomno donositi odluke za koje misli da je ovlaštena..."

 Dodik: Narodna skupština neće pitati OHR i Veliku Britaniju o svojim odlukama Izvor: Srna

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, povodom reagovanja OHR-a i Ambasade Velike Britanije da Narodna skupština Republike Srpske nije mogla donijeti zaključke u vezi sa ocjenom rada visokog predstavnika i da to nije u njenoj nadležnosti, da oni nisu ti koji će se o tome pitati.

"Kako nije smjela da donese te zaključke? To je poput one, uhvatite lopove u krađi i onda oni kažu, a gdje su ljudska prava i slično. Oni su se ovdje bavili lopovlukom 20 godina putem ilegalnog instruisanja visokog predstavnika i sada nama govore da nismo mogli", rekao je Dodik novinarima.

Dodik je istakao da bi oni nastavili sa istom praksom da "podvaljuju visoke predstavnike koji će mimo svojih ovlaštenja nametati zakone".

"To je radila Velika Britanija. To je jednako kao što nas iz Velike Britanije sada usmjeravaju da idemo u Evropsku uniju. Moramo postati malo ozbiljniji. Mi smo imali ozbiljan prigovor na to kako se imenuje visoki predstavnik. U Aneksu 10 piše da na traženje strana potpisnica Aneksa 10 Savjet bezbjednosti potvrđuje imenovanje. To je jedino što je poznato i ništa drugo nije poznato", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, oni su se između sebe interno dogovarali da to krše i da je to njihov problem.

"Mi se ovdje borimo za zakonitost i ne možemo prihvatiti da bilo ko, pa ni predstavnik Velike Britanije i Evropske unije nama potura priču o vladavini prava, a od početka ovdje krše prava. Ne prihvatam te prigovore. Neka pričaju šta hoće i mi se borimo za sebe i naša prava stečena u Dejtonu gdje piše da visokog predstavnika na traženje strana može da potvrdi Savjet bezbjednosti", rekao je Dodik.

On je istakao da to nije bilo nikada, samo u jednom slučaju kada je Karl Bilt imenovan.

"Na to neće da odgovore, nego pričaju šta smo smjeli, a šta nismo, odnosno govore Narodnoj skupštini. Narodna skupština je najviši zakonodavni i politički organ Republike Srpske i ona će autonomno donositi odluke za koje misli da je ovlaštena. Ne petljam se u donošenje odluka Velike Britanije, a i tamo ima svašta", poručio je Dodik.

(Srna, Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE