• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik razgovarao sa Palmerom

Autor Siniša Stanić

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je telefonom sa specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan Metjuom Palmerom, objavila je američka Ambasada u BiH na "Tviter" nalogu.

 Dodik razgovarao sa Palmerom Izvor: ilustracija, Srna

Palmer je nazvao Dodika da bi razgovarali o potrebi za reformama, uključujući ograničene ustavne reforme radi pronalaženja rješenja za odluke Evropskog suda za ljudska prava, kao i razumnim mjerama s ciljem jačanja Izbornog zakona BiH kroz Međuagencijsku radnu grupu prilagođenu da odgovara standardima Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) pri OEBS-u.

Palmer je razgovarao i sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem.

Američki specijalni izaslanik potvrdio je podršku SAD ograničenoj ustavnoj reformi, izmjenama Izbornog zakona radi rješavanja pitanja integriteta i odluka Ustavnog suda BiH, kao i procesu Međunarodne radne grupe na nivou institucija s ciljem njihovog prosljeđivanja Parlamentarnoj skupštini BiH.

Palmer je naglasio da civilno društvo BiH i Centralna izborna komisija moraju biti uključeni u kredibilan proces Međunarodne radne grupe, te da se ne može pregovarati o uključivanju Komisije kao institutcije odgovorne za sprovođenje Izbornog zakona i da njeno učešće ne treba koristiti kao izgovor za izbjegavanje sprovođenja potrebnih reformi.

Međuagencijska radna grupa je forum koji prati standarde OEBS-a i ODIHR-a na kojem se sastaju lideri BiH, predstavnici institutcija kao što je Centralna izborna komisija i drugi akteri kako bi se saglasili i predložili Parlamentarnoj skupštini BiH reforme koje su potrebne za napredak na evropskom putu i izbornom integritetu, objašnjeno je u objavi Ambasade.

(Srna, Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE