• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik na posebnoj sjednici: Šmit ima dobre namjere, ali Bosni i Herecegovini više ne treba visoki predstavnik

Autor Brankica Spasenić

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, obratio se danas poslanicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske. Dodik je govori o radu visokog predstavnika i primjeni Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, te imenovanju Inckovog nasljednika.

 Dodik na posebnoj sjednici: Šmit ima dobre namjere, ali Bosni i Herecegovini više ne treba visoki predstavnik Izvor: Vedran Ševčuk /MONDO

„Dovedete čovjeka i onda on radi protiv vas“

Dodik je u više navrata podvukao da visoki predstavnik nije funkcija koju je ustanovio Dejtonski sporazum, nego njegov Aneks 10.

"Dejtonski sporazum je locirao i 'zatvorio' visokog predstavnika u Aneks 10 kojim se propisuje mandat, odnosno zadaci. Izvan Aneksa 10 visoki predstavnik se pominje i u nekoliko drugih aneksa , ali bez bilo kakve odlučujuće uloge ili izvršnog ovlašćenja", rekaoje Dodik.

Dodik je podvukao da viski predstavnik nema nikakvih ovlašćenja već samo zadatke. Poručio je da su visoki predstavnici u BiH godinama bili uzurpatori zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, te nametali amandmane na ustave FBiH i RS kao strana koje su ustanovile tog visokog predstavnika.

"Zamislite, dovedete čovjeka i on onda radi protiv vas," dodao je.

Rekao je i da visoki predstavnik Valentin Incko „laže“ i da nije zadužen da tumači Dejton. A njegove postupke uporedio je sa „psećim trkama“.

Možda će vas zanimati

"Kao ker na trkama, isključi se na pola trke, i onda se uključuje Ustavni sud BiH", kazao je Dodik.

Kritikovao je i bonska ovlaštenja.

"To iz Bona nigdje ne piše. Uz ponavljanje koje su prihvatili prvo mediji, a potom i političari, dobili smo ispraznu kovanicu - bonska ovlaštenja, koja živi već 23 godine iako nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom", rekao je Dodik.

Rekao je i da deset godina ne čita izvještaje PIC-a.

"To su pacovi međunarodne zajednice koji ovdje žive na patnjama drugih naroda," kazao je Dodik.

Naveo je i da će sutra na sjednici Predsjedništva BiH odbiti prijedlog odluke da pripadnici Oružanih snaga BiH izađu na granicu prema Srbiji zbog problema sa migrantima.

"Izvinite, ne može. Ne može da vojska BiH izađe na granicu prema Srbiiji, to se neće desiti dok ja sjedim. Već mi treći put do vraćaju, džaba govoriti - ne", kazao je Dodik.

"Sve dok stranci intervenišu umjesto da se dogovorimo - BiH nećemo moći očuvati"

Dodik je rekao kako smatra da postojeća praksa da strani zvaničnici rade više sa ciljem vlastitog promovisanja, sa nerealnim ciljevima, više vodi raspadu BiH, nego njenom opstanku.

"Nije moguća država po zamisli bošnjačkih struktura za koje je Republika Srpska krivac za sve. Podsjetiću da je Haris Silajdžić jednom, po povratku iz SAD, prije desetak godina, izjavio da su mu američki zvaničnici više puta rekli - ako je takvo stanje u BiH kako ga predstavljate, zašto se onda ne raziđete? BiH je prije svega demokratsko pitanje, potom ekonomsko, a onda i evropsko“, objasnio je Dodik.

Dodik je poručio da Republika Srpska nema skrivene političke namjere i njeno djelovanje je prije svega okrenuto poštovanju Dejtonskog sporazuma i izgradnji mira i stabilnosti u BiH i regionu.

"Sve dok postoje nade da će neka strana sila ili međunarodna zajednica moći da na bilo koji način, pohvalama ili prijekorima, podrškom ili osudama bilo koje od strana, zamijeni neophodne unutrašnje dogovore, neće biti moguće očuvati državnu zajednicu BiH"

"Kao demokratski izabrana vlast, imaćemo i demokratske odgovore, ako drugi pokušaju drugačije. Pritom mislim i na lovce u mutnomkoji bi da iskoriste zaokupljenost međunarodne zajednice velikim problemima u sukobljenim regionima i globalnim krizama da bi ovdje vodili svoje lične ratove protiv stabilnosti u BiH, zarad svojih karijera. Niko nije i neće napraviti karijeru djelujući suprotno međunarodnom Dejtonskom ugovoru, niti proizvodnjom krize u BiH", rekao je Dodik.

On smatra da je, u svjetlu najava o novom visokom predstavniku, od izuzetnog značaja da se Narodna skupština RS upozna o svim aspektima i posljedicama produžavanja mandata visokih predstavnika, te da blagovremeno zauzme stav .

"I gospodin Kristijan Šmit, kao zvaničnik sa bogatom biografijom, prijeko potrebnim poznavanjem prava i ustavnih specifičnosti složenih zemalja, te očigledno dobrim namjerama, bez obzira na lične kvalifikacije, u ulozi visokog predastavnika jednostavno više nije ni potreban niti koristan za BiH", naveo je Dodik.

On je ukazao da preuzimanje odgovornosti za postizanje dogovora u BiH, mora ležati na izabranim predstavnicima konstitutivnih naroda.

"Sve dok postoje nade da će neka strana sila ili međunarodna zajednica moći da na bilo koji način, pohvalama ili prijekorima, podrškom ili osudama bilo koje od strana, zamijeni neophodne unutrašnje dogovore, neće biti moguće očuvati državnu zajednicu BiH", istakao je Dodik.

"Ako se osvrnemo na antiustavne i sve druge odluke visokog predstavnika u posljednjih 26 godina vidjećemo da nijedna nije bila u suprotnosti sa željama političkih predstavnika Bošnjaka. Cijenim da je bilo poštenije i korektnije i svrsishodnije da su u proteklih 26 godina pregovarali Srbi, Hrvati i visoki predstavnik", rekao je Dodik.

On je naglasio da je za imenovanje visokog predstavnika neophodna saglasnost svih pet strana-potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

„Ne postoji dokument koji daje nadležnost bilo kome osim stranama-potpisnicama da traže, odnosno nominuju kandidate, a naročito ne Upravnom odboru Savjeta za implementaciju mira PIC “, rekao je Dodik.

"Nema boljeg čovjeka od moje majke, a ona sigurno ne može biti visoki predstavnik"

Dodik je ocijenio da je neprihvatljivo da se o sudbini BiH razgovara na udaljenim destinacijama.

"Neprihvatljivo je i to da nas niko ne pita kako mi vidimo svoju budućnost, što nas konstantno zadržava u statusu objekta a nikako subjekta međunarodnih pa i lokalnih odnosa," dodao je Dodik.

"Održavanje zablude da će međunarodna zajednica, odnosno OHR, napraviti građansku državu, donijeti novi ustav i time poništiti Republiku Srpsku kao genocidnu tvorevinu, krade vrijeme svima."

On je naglasio da je odavno bilo vrijeme da BiH od objekta međunarodne politike, postane aktivan činilac i učesnik međunarodnih odnosa i procesa.

"Dugo godina visoki predstavnik je, umjesto da ohrabruje instrumente samoodrživosti BiH, stvarao instrumente vlastite održivosti. Pritom mu nije bila strana ni instrumentalizacija institucija BiH," naglasio je.

Dodik je ocijenio da „Bošnjaci najviše svojataju visokog predstavnika i OHR“, očekujući, kako je rekao, ukidanje ili bar djelimično razvlašćivanje Republike Srpske.

"Održavanje zablude da će međunarodna zajednica, odnosno OHR, napraviti građansku državu, donijeti novi ustav i time poništiti Republiku Srpsku kao genocidnu tvorevinu, krade vrijeme svima. U toj iluziji bošnjačka politička elita drži svoj narod zatočen već 26 godina," istakao je Dodik.

On je naglasio da je sigurno da se u BiH ne može nametati jednostran model unutrašnjeg uređenja.

"Kada dobiju jasan odgovor iz RS da to nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom, onda od toga prave argument za navodnu opstrukciju od strane RS," poručio je Dodik.

Govoreći o dva kandidadat za novog visokog predstavnika, Dodik je poručio da argument ne može da bude da je „dobar čovjek“.

"Nema boljeg čovjeka od moje majke, a siguran sam da ona ne može da bude visoki predstavnik," kazao je Dodik.

"Ne treba nam politika sile i nametanja, tako se ne gradi država"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i srpski član Milorad Dodik poručio je danas, u uvodnom obraćanju poslanicima skupštine Srpske na posebnoj sjednici, da BiH i Srpskoj ne treba politika sile i nametanja.

"Tako se ne gradi država i nije moguća država po mjeri bošnjačkih struktura," kazao je Dodik.

On je izjavio da je visoki predstavnik očigledan primjer nevladavine prava, putem kojeg su se nametala rješenja i izbori, a nerijetko kažnjavali mnogi, najčešće u RS.

"NSRS je ključno mjesto na kojem treba da se raspravlja o ključnim pitanjima i donose odluke važne za RS i srpski narod. Rezultat toga je današnje sjednica," rekao je Dodik.

Naveo je i da pandemija virusa korona ne smije biti izgovor i da ne smiju „ispod radara promicati teme od kojih zavisi budućnost“.

"Najava da u BiH treba da bude poslat novi visoki predstavnik mimo procedura, je razlog da o tome razgovaramo u ovm visokom domu, jer RS nije tražila da u BiH dođe novi visoki predstavnik. Zašto bismo podržali još jedno nepotrebno stvaranje problema, iako ih već sada imamo dovoljno. Mnogi problemi potiču od visokog predstavnika i tzv. međunarodne zajednice," kazao je Dodik.

Poručio je da je jasno da je institucija visokog predstavnika, ustanovljena aneksom 10 prevaziđena i nepotrebna i ako je odgovarala nekom poslijeratnom trenutku iz objektivnih razloga, „sasvim sigurno ne odgovara današnjem trenutku u kojem se nalazi BiH“.

"Institucija visokog predstavnika godinama unazad je dio svakog problema u BiH i nikad dio rješenja. Onda se postavlja logično pitanje zašto bismo podržali još jedan problem ako znamo da ih imamo sasvim dovoljno i bez njega," naglasio je Dodik.

On je ocijenio da je društveni i politički život u BiH zarobljen i zamrznut u konfliktnom trouglu, a za stalno održavanje i rast napetosti „uredno brinu bošnjački političari, i poneki hrvatski i srpski, koji uporno odbijaju da shvate nemogućnost da se nesuglasice prevaziđu neuvažavanjem mišljenja druga dva konstitutivna naroda i nametanjem svog, kao jedinog i politički i moralno ispravnog“.

"Oni koče sve procese i donošenje odluka na nivou zajedničkih organa zakonodavne i izvršne vlasti, a povremeno daju zapaljive, pa i prijeteće izjave, molećivog pogleda uprtog ka Zapadu, očekujući odatle presudnu pomoć i intervenciju kojom bi bili nametnuta njihova vizija jedinstvene, a zapravo unitarne BiH," rekao je Dodik.

On je naveo da od pobjede Džoa Bajdena na predsjedničkim izborima u SAD i oglašavanja "zbora derviša" iz vremena kad su se problemi rješavali bombardovanjem Srba, hor zagovornika "preuzimanja odgovornosti" za BiH od strane tzv. međunarodne zajednice" , za nekoliko oktava je pojačao svoje "zapjevanje."

"Probudili su i visokog predstavnika Valentina Incka, pa je i on pohrlio da opravda svoju, takođe visoku, platu, prijeteći konkretnim posljedicama NSRS ako se ne povinuje nekim njegovim ponižavajućim nalozima, podgrijevajući priču o donošenju zakona o kriminalizaciji poricanja kako, oni kažu, genocida u Srebrenici, i najavljujući treću fazu, naravno robusniju, sprovođenja Dejtonskog sporazuma," izjavio je između ostalog, Dodik u uvodnom obraćanju.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE