• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koji zaključci će se naći pred poslanicima? Ignorisati diktat visokog predstavnika, krajnje je vrijeme za ukidanje OHR

Autor Brankica Spasenić

Narodna skupština RS zakazala je za sutra posebnu sjednicu, na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a u materijalu koji je pripremljen za sutrašnje zasjedanje, pred poslanicima će se naći i nekoliko zaključaka.

 Koji zaključci će se naći pred poslanicima? Ignorisati diktat visokog predstavnika, krajnje je vrijeme za ukidanje OHR Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Za sjednicu je predložen dnevni red sa samo jednom tačkom - Ocjena rada visokog predstavnika, primjena Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika. Кolegijum skupštine RS je odobrio obraćanje Dodika u trajanju od 90 minuta.

U sutrašnjem skupštinskom materijalu pod nazivom “Informacija o primjeni Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma”, se ističe da je “visok predstavnik uveliko prekoračio ulogu dodijeljenu Aneksom 10”, te da je u vezi s tim “u potpunosti opravdano ignorisanje diktata visokog predstavnika nametnutih kršenjem ograničenja njegovih ovlašćenja”.

Povezano

“Osim toga, poštovanje suvereniteta BiH i vladavina prava nalažu zatvaranje Кancelarije visokog predstavnika. Neizabrani strani zvaničnik bez ikakve odgovornosti, koji je prisvojio neograničena izvršna, zakonodavna i sudska ovlašćenja koja ne podliježu nikakvoj reviziji, nespojiv je sa pojmom suvereniteta i evropskim putem BiH”, stoji u zaključcima koji će se sutra naći pred poslanicima.

Nadalje, dodaje se da BiH mora postati zemlja koja može da upravlja sama sobom, da bi se mogla kvalifikovati za članstvo u Evropskoj uniji.

“Ovo neće biti moguće sve dok visoki predstavnik bude prisutan u BiH i dok bude prisvajao ovlašćenje da putem odluka nameće zakone, mijenja ustav i kažnjava kako mu se prohtije, uz potpuno prenebregavanje dejtonskog ustavnog sistema i međunarodnog prava”, dodaje se.

Navodi se i to da, ako BiH želi da postane država sa punim suverenitetom i članica Evropske unije, prisustvo visokog predstavnika u BiH mora se okončati.

“Uzevši u obzir sve navedeno, kao i značajan doprinos visokih predstavnika produbljivanju nerazumijevanja i netrpeljivosti između konstitutivnih naroda kao nosilaca suvereniteta BiH, krajnje je vrijeme da, umjesto novog pokušaja bespravnog i nezakonitog imenovanja novog visokog predstavnika, Кancelarija visokog predstavnika bude zatvorena”, zaključuje se.

Izvor: Vedran Ševčuk /MONDO

Osim toga, u materijalu za sutrašnju posebnu sjednicu se podsjeća i na zaključke Narodne skupštine RS iz novembra 2019. godine, kada je razmatrana - Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske, te doneseni zaključci kojima se, između ostalog, odbacuju “bonska ovlaštenja” visokog predstavnika.

U sutrašnjoj informaciji se podsjeća i nastanak kancelarije OHR-a, daju analize pravnih stručnjaka, te obrazlažu povrede međunarodnog i domaćeg prava nastale djelovanjem visokog predstavnika.

Aneks 10 Dejtonskog sporazuma, potpisalo je pet strana: Hrvatska, Savezna Republika Jugoslavija, Republika Bosna i Hercegovina (koja više ne postoji), Federacija BiH i Republika Srpska.

Pregled

U članu 1.2. Aneksa 10 konstatovano je da „U pogledu složenosti sa kojima su suočene, strane traže postavljanje visokog predstavnika koji će biti imenovan u skladu s relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN, kako bi pomogao stranama u njihovim naporima da mobilišu te, po potrebi, koordinišu aktivnostima organizacija i agencija koje su uključene u civilne aspekte mirovnog rješenja…”

Naredni član 2. Aneksa 10 precizira „zadatke“ koji će, u cilju pomoći stranama, obavljati visoki predstavnik postavljen na njihov zahtjev. Ovaj član pod nazivom „mandat i metode koordinacije i saradnje“ definiše striktno ograničen mandat, na osnovu kog visoki predstavnik ima obavezu da učestvuje u tim aktivnostima i da „prati”, „održava tijesan kontakt sa stranama”, „pomaže”, „učestvuje na sastancima”, „daje smjernice“ i „izvještava”.

Кonačno, jedina nadležnost koja je eksplicitno dodijeljena visokom predstvniku Aneksom 10 jeste nadležnost za tumačenje „ovog Sporazuma o sprovođenju civilnog dijela mirovnog rješenja“ kako glasi zvaničan naziv Aneksa 10.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Krajnje vrijeme

Krajnje vrijeme je da Republika Srpska otvori neku fabriku, otvori neki novi put do civilizovanog svijeta, smanji tenziju unutar BH i proba ekonomskim jačanjem i borbom sa kriminalom zaštiti svoju državnost i integritet. A sve ijedan političar mi se gadi jer svi samo mlate jeftin populizam a narod je poprilično glup i ne vidi šta se radi umjesto da se svi ujedine i traže po svijetu prijatelje za ekonomsko jačanje RS

MONDO REPORTAŽE