• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šarović: Današnja sjednica nepotrebna, Dodik laureat za nagradu u zamajavanju

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Lider SDS-a Mirko Šarović izjavio je danas na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske da OHR treba da ode iz BiH, ali i istakao da je daleko ranije trebalo pokretati pitanja rada visokog predstavnika i njegovog odlaska iz BiH.

 Šarović: Današnja sjednica nepotrebna, Dodik laureat za nagradu u zamajavanju Izvor: Vedran Ševčuk /MONDO

Šarović je rekao da su brojni potezi visokih predstavnika i OHR-a bili nezakoniti zbog čega su kršena ljudska prava mnogih ljudi, uključujući i njega.

"Visoki predstavnik u BiH će zbog nas da ostane i o tome treba da razmišljamo, odnosno o svojim ranijim pogrešnim politikama koje su doprinijele da imamo ovakvu situaciju", rekao je Šarović tokom poslaničke rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine o ocjeni rada visokog predstavnika, primjeni Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Dejtonskog sporazuma) u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika koja se održava na prijedlog srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

On je rekao da je SDS saglasan da OHR ode iz BiH, te dodao da SDS, uz ocjenu da je to pitanje trebalo pokrenuti ranije, ima drugačiju politiku kako bi se na tom planu odgovorilo na izazove.

"Svejedno da li će visoki predstavnik biti Nijemac ili iz Kanade, ali tu je važno koja je naša politika u smislu da visoki predstavnik više ne bude u BiH. To smo mogli da učinimo mnogo ranije", rekao je Šarović i dodao da aktuelna avanturistička politika vlasti nije dobra za Srpsku jer će, nažalost, produžiti mandat visokog predstavnika i OHR-a u BiH.

Šarović smatra da je današnja sjednica nepotrebna i zakašnjela, te da ga predlagač nije uvjerio u razloge održavanja. Optužio je Dodika za "zamajavanje."

"Da ima neko međunarodno priznanje za zamajavanje, predsjedavajući (Dodik) bi bio glavni laureat za to priznanje. Ova sjednica je potpuno zakašnjela. Niste nas podržali prije 15 godina kada smo imali snagu da se riješimo OHR," rekao je Šarović.

Lider PDP-a Branislav Borenović je rekao da OHR i visoki predstavnik, koji su se pokazali štetnim u mnogim stvarima, treba da odu iz BiH, jer se sa njima ne može naprijed, pa ni u Evropu.

"OHR je mogao biti davno zatvoren, ali je ta prilika propuštena", ocijenio je Borenović.

On smatra da se ovom sjednicom, nažalost, daje na značaju visokom predstavniku, te da se time jača u smislu da ostane u BiH.

(Mondo/Srna)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE