• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posebna sjednica NSRS o ocjeni rada visokog predstavnika: Uoči početka o "preletačima"

Autor Brankica Spasenić

Posebna sjednica Narodne sklupštine Republike Srpske sa jednom tačkom dnevnog reda - Ocjena rada visokog predstavnika, primjena Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika, počela je danas u Banjoj Luci.

 Posebna sjednica NSRS o ocjeni rada visokog predstavnika: Uoči početka o "preletačima" Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba

Posebna sjednica sazvana je na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kojem je odobreno uvodno obraćanje od 90 minuta.

Za posebnu sjednicu je pripremljen materijal pod nazivom “Informacija o primjeni Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma”, a u kojoj se, između ostalog, ističe da je “visok predstavnik uveliko prekoračio ulogu dodijeljenu Aneksom 10”, te da je u vezi s tim “u potpunosti opravdano ignorisanje diktata visokog predstavnika nametnutih kršenjem ograničenja njegovih ovlašćenja”.

"Osim toga, poštovanje suvereniteta BiH i vladavina prava nalažu zatvaranje Кancelarije visokog predstavnika", stoji u skupštinskom materijalu.

Ocjenuje se i da je “neizabrani strani zvaničnik bez ikakve odgovornosti, koji je prisvojio neograničena izvršna, zakonodavna i sudska ovlašćenja koja ne podliježu nikakvoj reviziji, nespojiv je sa pojmom suvereniteta i evropskim putem BiH”.

Ističe se da BiH mora postati zemlja koja može da upravlja sama sobom, da bi se mogla kvalifikovati za članstvo u Evropskoj uniji, te da to nije moguće "sve dok visoki predstavnik bude prisutan u BiH i dok bude prisvajao ovlašćenje da putem odluka nameće zakone, mijenja ustav i kažnjava… ".

"Uzevši u obzir sve navedeno, kao i značajan doprinos visokih predstavnika produbljivanju nerazumijevanja i netrpeljivosti između konstitutivnih naroda kao nosilaca suvereniteta BiH, krajnje je vrijeme da, umjesto novog pokušaja bespravnog i nezakonitog imenovanja novog visokog predstavnika, Кancelarija visokog predstavnika bude zatvorena", zaključuje se.

Na samom početku zasjedanja nove mandate preuzeli su Budimir Balaban umjesto preminulog Alesandra Fulurije, te Dragan Knežević (SNSD) umjesto Nedeljka Ćorića koji je izabran za ministra saobraćaja i veza RS.

Balaban je na posljednjim izborima bio na listi NDP-a, zatim prešao u Demos, a sada se izjasnio da će djelovati kao samostalni poslanik.

To je naišlo na oštre ktirike poslanika Nebojše Vukanovića (SDS) koji je poručio da je politička korupcija legalizovana u Narodnoj skupštini RS, te istakao da "ni najbolji matematičar ne bi mogao izračunati koliko poslanika je promijenilo poilitičke dresove u ovom sazivu".

"Toliko je preletača, da se ne zna ko gdje leti. Molim vas da donesemo zakon i izmijenimo poslovnik, te tako zaustavimo političku prostituciju i davanje privida legalitetu", rekao je Vukanović

"Mi sa ovakvom političkom korupcijom ne možemo opstati. Derogirali smo institucije. Prije ulaska u parlament, mijenjata stranački dres, kakvi ste to ljudi. To nema nigdje", rekao je Miladin Stanić, šef poslanika Kluba SDS-a.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE