• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Tri bilateralna sporazuma ubrzaće saradnju dvije zemlje

Autor Siniša Stanić

Dodik je zahvalio Erdoganu na velikodušnosti i donaciji 30.000 doza vakcina protiv virusa korona

 Dodik: Tri bilateralna sporazuma ubrzaće saradnju dvije zemlje Izvor: Предсједништва Т/Muhurdar

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da današnja posjeta članova Predsjedništva Turskoj i sastanak sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom predstavlja kontinuitet saradnje dvije zemlje, a da će potpisivanje tri sporazuma o bilateralnoj saradnji doprinijeti ubrzavanju te saradnje.

"Velika su očekivanja naše strane u vezi sa podrškom izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo i Sarajevo-Beograd i mislim da svako onaj koji je do danas sumnjao u to treba da bude siguran da će taj projekat živjeti i da će biti realizovan. Treba svi da učinimo napore da se taj projekat realizuje, jednako i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Ankari.

On je istakao da bi se, bez volje Erdogana, možda u BiH stalo, ne bi se kretali dalje. "Danas sam uvjeren da je inicijativa i podrška Erdogana ovom projektu odlučujuća", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Možda će vas zanimati

Prema njegovim riječima, BiH i Tuska nemaju otvorenih pitanja osim saradnje u sadašnjosti i budućnosti, koja može da bude primjer drugima.

"Potpisivanjem sporazuma o investicijama i priznavanju vozačkih dozvola idu u smjeru još bolje saradnje i još boljeg razumijevanja", dodao je Dodik.

On je zahvalio Erdoganu za velikodušnost i donaciju 30.000 doza vakcina protiv virusa korona, u situaciji kad je i Turska izložena pandemiji i kada BiH nije uspjela kroz globalne sisteme nabavke da dobije vakcine.

"Sada znamo da imamo i prijatelje i Turska je pored Srbije i Slovenije najveći donator vakcina za BiH", naveo je Dodik.

On je iskazao svoje poštovanje Erdoganu kao velikom predsjedniku, lideru i vođi svog naroda koji je na pravi način odmjerio politiku prema BiH i zapadnom Balkanu doprinijevši stabilizaciji.

Prema njegovim riječima, svi u BiH bi trebali da se ponašaju kao turski predsjednik, odnosno teže izgradnji tolerantnog društva u kojem niko nikome neće smetati, već će nastojati da pomogne.

Dodik je naglasio da je Erdoganovo prijateljstvo prema svim narodima u BiH, pa i srpskom, veliko i da je ono usmjereno podršci svima jednako u BiH.

On je podsjetio da je u BiH složen sistem odlučivanja i rezultat ustavne konfiguracije koja je postavljena Dejtonskim mirovnim sporazumom, te istakao da je BiH i dalje pod protektoratom zapadne zajednice.

"Mislim da trebamo sve da učinimo i da zamolimo Erdogana da nas ohrabri, da zajedno rješavamo probleme mi, unutar BiH, bez tutorstva sa strane, jer su to najbolji temelji za zajednički život", istakao je predsjedavajući Predsjedništva, te dodao da ako to bude rješavao neki stranac, onda je to ozbiljan problem.

Dodik je naglasio da je samo kompromis koji će BiH izgraditi sama, uz razumijevanje prijatelja, najbolji način da BiH nađe sebe, a ne da bude eksperiment liberalnog svijeta.

On je rekao da su današnje riječi turskog predsjednika ohrabrujuće za BiH, te dodao da su su svi članovi Predsjedništva i Erdogan saglasili da se održi trilateralni sastanak BiH, Srbije i Turske.

"Mislim da bi bilo dobro održati i sastanak četvorke – BiH, Srbije, Turske i Rusije, imajući u vidu da će to doprinijeti dodatnoj stabilitaciji", rekao je Dodik.

Govoreći o "turskom toku", Dodik je podsjetio da je ovaj gasovod stigao u Srbiju, te istakao da je BiH zainteresovana da koristi gas sa ovog toka, i to u koridoru auto-puta.

"Mislim da bi bila loša stvar propustiti priliku da upravo u tom koridoru gradimo i gasovod koji bi jednako stizao do svih centara u BiH – Sarajeva, Banjaluke, Tuzle, Bijeljine, Brčkog", naglasio je Dodik.

Kada je riječ o auto-putu Sarajevo–Beograd-Sarajevo, Dodik je rekao da je to najveći infrastrukturni projekat BiH, te da bi zahvaljujući tome, put od LJubljane do Skoplja bio kraći za 180 kilometara u odnosu na onaj preko Beograda i Niša.

"Treba da obezbijedimo da se znatan dio tranzita preusmjeri preko BiH, što bi bio doprinos ekonomiji zemlje, a što će se kasnije vidjeti", naglasio je on, te dodao da se za BiH kaže da je "slijepo crijevo na Balkanu".

Navodeći da BiH sa ovim auto-putem ne bi bila "slijepo crijevo", već magistrala koju mogu mnogi da koriste, Dodik je naglasio da BiH kroz svoje strukture treba što prije da rješava pitanje projektovanja i izuzimanja zemljišta, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, a da će sve ostalo ići mnogo brže.

"Očekujem da će Erdogan dati BiH povoljniji kredit nego što je dao Srbiji", rekao je Dodik.

(Srna, Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE