• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanivuković traži sjednicu Skupštine grada, SNSD ga otpužuje za pritisak

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković apelovao je da u utorak, 30. marta, bude održana sjednica Skupštine grada da bi mogao biti usvojen ovogodišnji gradski budžet jer će u suprotnom od 1. aprila doći do blokade gradskih finansija i mogućnosti bilo kakvih isplata.

 Banjaluka sjednica Skupštine Grada Stanivuković SNSD Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

"Banjaluka trenutno nema odluku o privremenom finansiranju, već je privremreno finansiranje grada počelo po sili zakona i važi do 31. marta", rekao je Stanivuković novinarima u Banjaluci, u pauzi sastanka sa odbornicima u Skupštini grada i poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz Banjaluke.

On je rekao da je grad Banjaluka dobio odgovor Ministarstva finansija Republike Srpske, koji nije pravno obavezujući.

"Sa takvim odgovorom Ministarstva, ako me neko kao gradonačelnika tuži, mogu krivično da odgovaram za bilo kakve isplate iz budžeta", rekao je Stanivuković.

Poslanik SNSD-a u parlamentu Republike Srpske Momčilo Antonić rekao je novinarima da su poslanici i odbornici iz SNSD-a došli na sastanak uprkos tome što se predstavnici SDS-a i PDP-a nikada nisu pojavili na zajedničkim sastancima koje inicira predsjednik Republike Srpske o važnim nacionalnim temama.

"Mi smo smatrali da treba da dođemo na ovaj sastanak koji je inicirao gradonačelnik Banjaluke i da nađemo riješenje", istakao je Antonić.

On je rekao da se ovdje pokušava prebaciti odgovornost sa grešaka gradonačelnika i CIK-a BiH na Skupštinu grada Banjaluka.

"Gradonačelnik pokušava da izvrši pritisak na odbornike da podrže budžet kakav je on predložio i očito je da on nema dobre namjere", istakao je Antonić.

Antonić smatra da je grad Banjaluka doveden u ovu situaciju jer nema odluke o privremenom finansiranju i da odgovornost za to snosi gradonačelnik, koji je trebalo da predloži takvu odluku, te nelegalno izabrana CIK BiH, koja je odgodila izbore za mjesec i po dana, a u kojoj sjede ljudi iz PDP-a i SDS-a.

Odbornik Ujedinjene Srpske u Skupštini grada Banjaluka Neven Stanić smatra da je ovaj sastanak čista politizacija i zloupotreba Gradske uprave, gradonačelnika i Skupštine grada Banjaluka.

"Ovaj sastanak je trebalo da se desi prije tri mjeseca. Kada je gradonačelnik preuzeo dužnost i kada je vidio da postoji dizbalans između gradonačelnika i skupštinske većine trebalo je da pozove sve odbornike da se razgovara o svim bitnim stvarima i da o svemu treba da se usaglašavamo", istakao je Stanić.

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka Drago Topić rekao je novinarima da ne vidi smisao današnjeg sastanka gradonačelnika sa odbornicima i sa poslanicima.

"Očekivali smo da ćemo sa gradonačelnikom razgovarati o stavkama budžeta. Na nas se vrši pritisak i svaljuje krivica za neusvajanje budžeta", rekao je Topić.

Topić je rekao da niko od vladajuće većine nije ni rekao da neće glasati za budžet na sjednici, koja je zakazana za utorak, 30. mart, zaključujući da će nakon rasprave svaki odbornik zauzeti svoje stavove.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak rekao je da je uvjeren je da će u utorak biti održana sjednica Skupštine grada Banjaluka i usvojen budžet grada za ovu godinu.

Poslanik SDS-a u parlamentu Republike Srpske Milan Radović rekao je novinarima da je riječ o dva različita koncepta vladajuće većine da se usvoji privremeno finansiranje budžeta i da se nastavi sa rashodovnom i prihodovnom stranom, kako je to bilo u prošloj godini.

"Gradonačelnik je predložio svoj budžet, koji ima mnogo dobrih stvari, ali je to pitanje većine u gradskoj Skupštini. Nije dobro da nemao nijedno riješenje. Ovdje nema pritiska na odbornike, svako će glasati po svom mišljenju", kaže Radović.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE