Predstavnički dom usvojio Prijedlog izmjena Zakona o javnim nabavkama | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedan od prioriteta BiH

Predstavnički dom usvojio Prijedlog izmjena Zakona o javnim nabavkama

Autor Dragana Božić
Autor Dragana Božić

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama.

Izvor: Amer Kajmović/Fena

Ovaj zakonski prijedlog, koji su poslanici podržali u prvom čitanju, jedan je od prioriteta koje BiH treba da ispuni prema mišljenju Evropske komisije, a podrazumijeva usklađivanje ove oblasti sa pravnom stečevinom EU.

Poslanici su jednoglasno, u prvom čitanju, podržali i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Savjet ministara, a kojim se omogućava bolja zaštita svjedoka.

Dopunama se vrši usaglašavanje Zakona o parničnom postupku u BiH i Zakona o zaštiti svjedoka pod prijetnjom i ugroženih svjedoka, te omogućava svjedocima koji svjedoče pod mjerama zaštite u krivičnom postupku kontinuirana zaštita identiteta u toku naknadnog pokretanja parničnog postupka za naknadu štete.

U drugom krugu glasanja usvojen je zaključak poslanika Jasmina Emrića povodom rasprave o Izvještaju o izvršenoj reviziji učinka o temi Pretpostavke za efikasno upravljanje intervencijama u slučaju incidentnog zagađenja mora, kao i Izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Izvještaju o radu Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2020. godinu.

Poslanici su u drugom krugu glasanja usvojili i zaključak poslanika Naše stranke Predraga Kojovića, Aide Baručije, Mirjane Marinković Lepić i Damira Arnauta povodom rasprave o Izvještaju o radu Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH za 2020. godinu, kojim traže da se Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara naloži da u roku od 30 dana pripremi informaciju i plan uspostavljanja funkcionalnog sistema video-nadzora na svim graničnim prelazima.

Usvojen je i prijedlog zaključka poslanika Mirka Šarovića (SDS) kojim traži da ovaj dom od Savjeta ministara zatraži da mu u roku od sedam dana dostavi detaljnu informaciju o razlozima zbog kojih je BiH izgubila status povlašćene zemlje u izvozu robe u SAD i od 1. januara mora plaćati pune carine.

Šarović je predložio da Predstavnički dom bude informisan o mjerama koje su preduzeli Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Savjet ministara da BiH ostane uključena u mehanizam (GSP) zemalja korisnica koji im omogućava da putem carinskih olakšica podstiču unapređenje izvoza i proizvodnju, s tim da moraju zadovoljiti pojedine kriterijume kada je riječ o porijeklu.

Podršku poslanika dobio je Izvještaj o radu Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštovanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH za prošlu godinu.

Poslanici su primili k znanju informaciju Agencije za javne nabavke i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH o neophodnim uslovima, preprekama i svim raspoloživim načinima za hitnu nabavku vakcina protiv virusa korona koje su dostavljene na osnovu zaključka usvojenog na prethodnoj sjednici ovog doma.

Usvojen je i Plan prioriteta za parlamente u BiH za ubrzanje procesa evropskih integracija.

Prioriteti koje je Kolegijum Predstavničkom doma dostavio Domu, između ostalog, su i obezbjeđenje adekvatnog funkcionisanja parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, unapređenje uloge parlamenta u smislu podizanja svijesti javnosti o procesu EU integracija, te organizovanje foruma s aktivnim učešćem političkih radnih tijela s ciljem pružanja platforme za razmjenu stavova u svakom parlamentu BiH.

Predstavnički dom imenovao je jednog člana Kancelarije za razmatranje žalbi u Sarajevu i po pet članova filijala Kancelarije za razmatranje žalbi u Banjaluci i Mostaru.

Ovaj dom je potvrdio i imenovanje Amine Hadžibegić Bičato i Darka Radića kao predstavnike akademske zajednice, a Ivana Ćubelu kao predstavnka nevladinog sektora u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Poslanici su izabrali Sanjina Kodrića, Suada Kunusića, Lucijanu Boban, Zorana Štaku, Nedeljka Stankovića, Dinu Mujkića i Marka Odaka za članova Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta.

Poslanici su podržali prijedloge klubova SNSD-a, HDZ-a i SDA da se ne izjašnjava o formiranju interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva BiH, dok se o svim predloženim zaključcima ne izjasni Zajednički kolegijum oba doma.

Poslanici su podržali inicijativu poslanika SDP-a Zukana Heleza kojom bi se ubrzalo rješavanje prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, tako što bi se već od narednog mjeseca predlagao po jedan zakon iz te oblasti.

Predstavnički dom dao je saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma i ugovora.

Borjana Krišto, koja poredsjedava Predstavničkim domom, rekla je da će datum održavanja naredne sjednice biti naknadno određen.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE