• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blinken pisao Predsjedništvu: Od početka se znalo da Dejton nije urezan u kamenu

Autor Dušan Volaš

Američki državni sekretar Entoni Blinken uputio je pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u kojem poziva na ograničene ustavne promjene u BiH.

 Blinken pisao Predsjedništvu: Od početka se znalo da Dejton nije urezan u kamenu Izvor: Mondo/Predsjedništvo BiH

On je u pismu podsjetio na to da su SAD prije 25 godina pomogle postizanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da je Vašington ponosan na ulogu SAD u okončanju rata u BiH i u osiguravanju mira nakon sukoba.

Blinken je naveo da je Dejtonski sporazum stvorio čvrst temelj na kojem je bilo moguće izgraditi BiH i koji je omogućio da se stvori put za eventualno članstvo u EU i dublje partnerstvo sa NATO-om.

Prema riječima Blinkena, od početka je bilo jasno da ustavna rješenja iz Dejtonskog sporazuma "nisu urezana u kamenu" i da će vremenom biti potrebno da se izvrše određene izmjene.

Blinken je skrenuo pažnju na nedostatke u Ustavu BiH, koji su otkriveni u odlukama Evropskog suda za ljudska prava, uključujući slučaj Sejdić-Finci, kao i na potrebu da se ti nedostaci u odlukama Ustavnog suda BiH moraju riješiti.

"Ograničena ustavna promjena biće neophodna za reformu izbornog sistema u skladu sa zahtjevima za članstvo u EU i odlukama evropskih sudova. Podržavamo dopune Izbornog zakona u skladu sa relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH i sprovođenje mjera izbornog integriteta uz pomoć kojih će izbori 2022. godine biti najslobodniji i najpošteniji u istoriji BiH", navodi se u pismu državnog sekretara SAD.

Bliknen je istakao da je 2021. godina mogućnosti, jer se ne održavaju izbori koji mogu da odvuku pažnju političkim liderima od odgovornosti pregovaranja o potrebnim promjenama.

"Znam da postoje ljudi u BiH koji pozivaju na strpljenje umjesto hitnosti, uključujući one koji vjeruju da SAD i evropski partneri pripremaju `Dejton dva` kako bi suštinski promijenili podjelu vlasti predviđenu Dejtonskim mirovnim sporazumom. Već smo vidjeli propadanje pokušaja reformi u BiH i to zbog toga da se previše toga probalo uraditi odjednom", istakao je Blinken.

U pismu se dalje navodi da SAD vjeruju da se treba usredsrediti na uvođenje ograničenih, ali značajnih ustavnih, izbornih, ekonomskih i reformi vladavine prava, kako bi se osigurala prava svih građana u izbornom procesu i sa ciljem unapređenja pravosudnog integriteta, smanjenja nivoa korupcije, unapređenja ekonomskog oporavka i vraćanja povjerenja građana.

"Vaše upravljanje biće ključno za ozbiljan i kredibilan proces. SAD će biti partner, ali lideri u BiH su ti koji će uraditi težak posao", naglasio je Blinken, pozivajući članove Predsjedništva BiH da se ozbiljno uključe u proces, da problemima posvete potrebnu pažnju i da budu hrabri u traženju kompromisa.

Blinken je naveo i da se raduje radu sa vlastima u BiH, kako bi se "produbilo partnerstvo i pronašli zajednički interesi".

"SAD ostaju vaš najbliži prijatelj i najsnažniji zagovarač", dodao je Blinken.

Mondo, Srna

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE