• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tegeltija: U aprilu i maju stiže oko 515.000 "Astra Zeneka" i "Fajzer" vakcina

Autor Dušan Volaš

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija istakao je da bi BiH u drugom kvartalu kroz takozvani EU mehanizam, odnosno evropski sistem nabavke trebalo da dobije oko 515.000 vakcina.

 Tegeltija: U aprilu i maju stiže oko 515.000 "Astra Zeneka" i "Fajzer" vakcina Izvor: Srna/Snježana Lepir

Tegeltija je naveo da je riječ o 380.000 vakcina "Astra Zeneka" i oko 135.000 "Fajzer".

Prema njegovim riječima, kroz globalni sistem, takozvani "Kovaks" BiH bi u drugom kvartalu trebalo da dobije 185.000 vakcina u kojem se nalaze "Fajzer" i "Astra zeneka".

Predsjedavajući Savjeta ministara najavio je da će BiH do 20. aprila dobiti prvu isporuku "Fajzera", oko 40.000, kroz takozvani sistem nabavke EU, a 22. aprila 81.600 vakcina "Astra Zeneka" iz "Kovaks" sistema.

On je naglasio da isporuka oko 380.000 vakcina "Astra Zeneke" kroz evropski sistem nabavki ide preko Poljske i najvaljena je za ovaj mjesec, a biće završena u cjelosti do kraja maja.

"Tu je svakako i regionalni projekat nabavke vakcina u kojem su pored BiH, Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija. Nosilac cijele te priče je Srbija a cilj ovog projekta je nabavka značajne količine vakcina 'Astra Zeneke'. Entiteti su iskazalii potrebe za 350.000 doza tih vakcina, od čega Republika Srpska traži 40.000, Federacija BiH 300.000 i Brčko distrikt 10.000", rekao je Tegeltija za RTRS.

On je naglasio da bi BiH u sistemu globalne nabavake vakcina i kroz evropski sisteme trebalo da dobije ukupno 697.000 vakcina, što bi omogućilo značajno vakcinisanje građana BiH.

Prema njegovim riječima, BiH je do sada, u prvom kvartalu, isporučeno nešto više od 130.000 vakcina po različitim osnovama, od čega je dio iz sistema "Kovaks" preko Savjeta ministara, dio je donacija, a dio je obezbijedila Vlada Republike Srpske.

"Procjena je bila da će do kraja ovog kvartala stići još 50.000 doza vakcina 'Sinofram' iz Kine. Procedure su završene i očekujemo da će one stići u narednih nekoliko dana. Zajedno sa tim vakcinama, BiH je za svoje građane u prvom kvartalu obezbijedila oko 180.000 vakcina, ali je činjenica da veliki broj tih vakcina još nije utrošen", rekao je Tegeltija.

On je dodao da je na jučerašnjem sastanku sa premijerima Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem konstatovano da je BiH nabavila nedovoljan broj vakcina, da globalni sistem "Kovaks" nije ispunio očekivanje kada je riječ o dogovorima, količinama i rokovima, ali i da, nažalost, Vlada Federacije nije uspjela da nabavi nijednu vakcinu po sistemu direktne nabavke.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE