• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rafael Izraeli: Rat u BiH bio je islamska revolucija koju su finansirale arapske zemlje

Autor Dušan Volaš

Stručnjak za terorizam i islamski radikalizam Rafael Izraeli rekao je da je rat u BiH bio islamska revolucija u kojoj su učestvovale mnogobrojne radikalne islamističke falange iz cijelog svijeta i koju su finansirale arapske zemlje.

 Rafael Izraeli rat u BiH radikalni islam Izvor: Printscreen

"Tragovi Izetbegovićeve islamske revolucije očigledni su danas u Sandžaku i na (samoproglašenom) Kosovu. Nije iznenađenje da su Srbi 1996. godine morali da napuste Sarajevo, jer im nije bilo mjesta u tako radikalizovanom islamskom okruženju", rekao je Izraeli za "Večernje novosti".

Izraeli, koji je jedan od autora izvještaja Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu između 1991. i 1995. godine, kaže da se on i njegove kolege nisu određivali ko je bio dobar, a ko loš u tom ratu, jer je "prava slika da su u tom ratu obje strane ubijale".

"Ali, ako je istina da su Srbi u Srebrenici počinili zločin nad muslimanima, istina je i da su u Sarajevu i mnogim drugim mjestima Srbi bili veće žrtve", istakao je Izraeli.

Ovaj profesor sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu ističe da je potpisujući izvještaj osjetio da su tim dokumentom svi zajedno učinili pravdu prema tom ratu.

"Kada sam se potpisao iza 1.250 stranica materijala na sedam poglavlja, osjetio sam neki vid olakšanja, jer sam bio svjestan da se, kada su sarajevska zbivanja u pitanju, dogodila velika travestija pravde", rekao je Izraeli.

Muslimani su, kako ističe Izraeli, kao i svugdje kada su u pitanju sukobi u svijetu, bili predstavljeni kao "sveci koji rade samo dobre stvari dok su Srbi odlikovani kao izrazito loši".

Povodom činjenice da je zaključak dokumenta da je rat u BiH izazvao bošnjačko-hrvatski referendum iz 1992. godine na kome Srbi nisu učestvovali, kao i da je muslimanska vojska izvršila agresiju na JNA, a da je reći nešto tako do sada bila jeres, Izraeli naglašava da to nije jedina jeres u ovom dokumentu.

"Mi smo rat devedesetih godina u BiH tretirali kroz istorijsku prizmu cijelog 20. vijeka kada su u Drugom svjetskom ratu, muslimani i Hrvati, takođe, bili zajedno protiv Srba i učinili mnogobrojne zločine nad svojim komšijama. Rat devedesetih nije bio odvojen događaj od prethodnog rata, već se može reći da je njegov nastavak", navodi Izraeli.

Kako ističe, novo je što se u ove sukobe dodatno uključio islamski faktor i što su protiv Srba zajedno bili muslimani i Hrvati iza kojih je neskriveno stajao Zapad i Amerika.

U Izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu između 1991. i 1995. godine, između ostalog, se navodi da je u Sarajevu tokom posljednjeg rata u BiH ubijeno oko 3.000 srpskih civila, a oko 1.700 ih je teško ranjeno.

Zaključak je da su muslimanske snage formirale čak 211 logora i kazamata za zatočene Srbe, kao i da dvije trećine ubijenih i ranjenih Srba nije imalo nikakve veze sa ratnim dejstvima u BiH.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE