• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dogovoren zajednički nastup opozicije na izborima: ''O imenima - kasnije''

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Na današnjem sastanku opozicije u Republici Srpskoj koji je održan na Jahorini dogovoren je zajednički nastup na predstojećim opštim izborima koji će biti održani 2022. godine.

 opozicija republika srpska dogovor jahorina Izvor: SDS

Dogovor su postigli lideri SDS-a, PDP-a, DNS-a i narodni poslanik Nebojša Vukanović, a na sljedećem sastanku dogovor planiraju proširiti i na neparlamentarne stranke.

"Zaključak svih učesnika je da smo saglasni i spremni i da smo se dogovorili da kao opozicija zajednički nastupimio na predstojećim opštim izborima. U narednom periodu ćemo raditi i na tome da sklopimo dogovor oko zajedničkih kandidata za pozicije, ali o imenima još uvijek nećemo govoriti", rekao je Mirko Šarović, predsjednik SDS.

U sljedećih nekoliko mjeseci planiraju izraditi temeljan dokument opozicije o predstojećim izborima.

Šarović ističe da opozicija u Republici Srpskoj ima svoj stav o izmjenama Izbornog zakona u BiH koji ubrzo planiraju i konkretizovati.

"Smatram da u izbornom zakonodavstvu treba da učestvuje i opozicija što do sada nije prošlo u parlamentu BiH. Dogovorili smo se da više naših prijedloga za izborni zakon spojimo u jedan dokument kako bi mogli bolje i snažnije da učestvujemo na izborni proces", rekao je Šarović.

On ističe da je važno završiti izmjene Izbornog zakona u ovoj neizbornoj godini.

"Ako uđemo u sljedeću godinu, od izmjena izbornog zakona vjerovatno neće biti ništa", zaključio je.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je rekao da je jedan od političkih prioriteta novi Izborni zakon.

"Na ponovljenim izborima u Doboju je utvrđeno da je u novembru ukradeno 15000 glasova. Očekujemo da pravosudne institucije počnu ispitivati taj slučaj, a zatim i suditi. Osumnjičene je lako utvrditi, to su oni koji su izgubili 15000 glasova na ponovljenim izborima", ističe Borenović.

On kaže da je posljednje zaduživanje Republike Srpske na Londonskoj berzi vrh kriminalne, koruptivne i katastrofalne aktivnosti ove vlasti.

"To je izdaja Republike Srpske. Postoji osnovana sumnja da neko želi da unese sumnjiv novac u legalne tokove i da zarađuje čak i na kamatama. Kamatna stopa po kojoj se zadužujemo je kao kamatna stopa afričkih zemalja. Ne moramo govoriti o Sloveniji ili Srbiji, koje se zadužuju po kamatnoj stopi 1% i niže, dovoljno je reći podatak da se prije sedam mjeseci Vlada FBiH zadužila po šest puta manjoj kamatnoj stopi od one po kojoj su Republiku Srpsku banditi na vlasti zadužili. Malo im je što prodaju i izdaju Republiku Srpsku, nego hoće još na kamati da zarade 150 miliona KM. Sram ih bilo", rekao je Borenović.

Borenović se osvrnuo na izjavu Bakira Izetbegovića u kojoj prijeti ratom i Srbe naziva genocidašima, rekavši da je to gnusna i odvratna izjava.

"Sada SNSD ima i razlog i opravdanje da prekine saradnju sa SDA u mnogim lokalnim zajednicama, ali i u Savjetu ministara, svuda gdje su vezali svoju sa zastavom na kojoj su ljiljani", kaže Borenović.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić je poručio da je Republika Srpska iznad svakog stranačkog interesa i da je zato bitno da opozicija izabere najbolje moguće kandidate.

"Želimo da RS bude ekonomski napredna i u tom smislu će opozicija ponuditi kandidate koji će donijeti prosperitet i gdje ćemo okrenuti točak u pozitivnom smjeru", rekao je Nešić.

On je najoštrije osudio izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića jer su one, dodaje Nešić, poziv na rat i ubijanje.

"Izetbegovića bih podsjetio da je u prošloj godini od virusa korone umrlo preko osam hiljada ljud, a samo u ovom mjesecu preko 2.200. Umjesto što pozivate na rat nabavite vakcine i spasite živote", poručio je Nešić.

Govreći o novom zaduženju RS u iznosu od 300 miliona evra pitao je zašto su izbjegnuti domaći investitori i domaće banke jer je, kaže Nešić, sigurno da i u BiH postoji neko u ko bi dao povoljnije kamatne stope.

Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, rekao je da priče o mirnom razduženju i ratu služe za skretanje pažnje sa afera.

Dodao je da je i Dodiku i Izetbegoviću cilj skretanje pažnje i sa njihove zajedničke koalicije u Srebrenici, zaduženja i kraha zdravstvenog sistema.

"Krajnje je vrijeme da političko smeće iz 1990-ih godina pometemo na smetljište istorije i da se ovde okrenemo životnim temama", rekao je Vukanović.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE