• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sa granica vraćeno 15 građana Srpske

Od stupanja na snagu bezviznog režima za BiH, za 15 građana zabranjen je ulazak u zemlje šengenske zone.

 Sa granica vraćeno 15 građana Srpske Izvor: MONDO

Ovo je za “Euro Blic” potvrdio glavni pregovarač tokom vizne liberalizacije Samir Rizvo.

On kaže da je razlog zabrane ulaska to što građanima nisu bile istekle ranije zabrane putovanja. Osim ovih primjera, zabilježeno je i dvadesetak slučajeva u kojima su građani BiH tražili azil u Švedskoj, ali im je zahtjev odbijen i narednih dana trebalo bi da budu vraćeni u BiH.

 “Riječ je o pojedinačnim slučajevima i porodicama slabijeg ekonomskog stanja. Oni će ovih dana biti vraćeni, jer je BiH sigurna država i niko nema pravo da mu bude priznat azil i da postane izbjeglica”, kaže sekretar u Ministarstvu bezbjednosti BiH Bakir Dautbašić.

Nakon ukidanja viza, bilo je i nekoliko slučajeva da su državljani BiH pokušali da putuju sa starim pasošem, ali bez vize, koja je u tom slučaju potrebna. Nekoliko vozila je vraćeno, jer nisu imala potrebnu zimsku opremu. Pravilo je da se nakon postavljanja zimske opreme na vozilo granica može preći, ali tek nakon 24 časa.

“Razlog za zabranu može biti kriminal ili da je tokom ranijeg boravka u zemljama šengena neko napravio prekršaj ili ostao duže nego što treba“, kaže Rizvo.

Mada su građani BiH mnogo strahovali i od mogućnosti da im carinici uvijek traže da pokažu novac potreban za boravak u nekoj državi, to se još nije dešavalo, piše “Euro Blic”,

“Građane savjetujem da poštuju vrijeme boravka u zoni šengena i da ni u kom slučaju ne traže azil, jer je to bespotrebno izlaganje troškovima i gubitku vremena. Vozila moraju da posjeduju zimsku opremu tokom zime i da budu tehnički ispravna. U suprotnom, i to može biti razlog zabrane ulaska, jer se na taj način ugrožava bezbjednost na putevima u zemljama EU“, upozorava Rizvo.

U nekoliko turističkih agencija u BiH potvrđeno je da od 15. decembra nije bilo znatnijeg povećanja broja turista prema EU. Kažu da su uglavnom putovali pojedinci, bez većih organizovanih putovanja. Građani su uglavnom rezervisali samo hotele, dok su putovali o svom trošku. Turistički radnici savjetuju građane da prije polaska obezbjede putničko i zdravstveno osiguranje, koje može dobro da dođe u slučaju nesreća. Njegova cijena u BiH je od marke do dve po danu boravka u Evropi.

U Ministarstvu bezbjednosti BiH kažu da nema većih problema u primjeni bezviznog režima. Sekretar ministarstva Bakir Dautbašić poručuje da je zabrana ulaska bilo i da će ih uvijek biti, a da je najveći problem u tome što osobe kojima je ranije zabranjen ulazak u zemlje šengena ponovo pokušavaju da uđu.

“Najvažnije je da građani imaju biometrijski pasoš, jer je to najvažniji dokument. Sasvim je logično da se mora imati novac, a da li će to biti u formi keša ili kreditne kartice – to je do građana. Kreditnu karticu neće niko provjeravati, u pitanju je povjerenje koje nam je pruženo. Ali, svaka zloupotreba će se evidentirati“, kaže Dautbašić.

Evropska komisija će za šest mjeseci od stupanja na snagu bezviznog režima napisati prvi izvještaj o njegovom sprovođenju. Teoretski, tada je moguće ponovo uvođenje viza ako bude velikih zloupotreba. Bakir Dautbašić smatra da se to neće desiti i da će BiH biti “najdisciplinovanija od zemalja u regionu“.

“Bezvizni režim je neka vrsta poverenja nama kao državi i idemo u zemlje EU u dobroj namjeri“, zaključuje Dautbašić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE