• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eksperti: BiH nije imuna na terorizam

Stručnjaci za bezbjednost tvrde da teroristi koji su izbršili napad na aerodromu "Domodedovo" imaju svoj ogranak i u BiH

 Eksperti: BiH nije imuna na terorizam Izvor: MONDO

Teroristička ideologija, koja je nedavno posijala smrt na aerodromu "Domodedovo" u Moskvi, ima svoj ogranak i u BiH, stav je većine stručnjaka za bezbjednosna pitanja, koji upozoravaju na mogućnost eventualnih napada i u BiH.

Eksperti su saglasni u mišljenju da BiH nije imuna na terorizam, te da teroristi vrebaju da eventualno jednog dana napadnu i u BiH, pišu "Nezavisne novine".

Marko Nicović, član Svjetske asocijacije šefova policije, jedan je od eksperata koji ne isključuju mogućnost novih terorističkih napada u BiH.

"Teroristi ne miruju i to se vidi iz napada koji se prošle godine dogodio u Bugojnu. Atak na policijsku stanicu u tom gradu pokazao je da oni mogu da napadnu bilo kad i bilo gde", ocijenio je Nicović.

On smatra da je u toku "predvečerje" eventualnih terorističkih akcija na našim prostorima i pojašnjava da formiranje novih islamskih prostora nije završeno.

Da situacija kada je bezbjednost od eventualnih terorističkih napada u BiH nije bezazlena, svjedoči i Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, koji ističe da je Savjet bezbjednosti UN označio sedam osoba i organizacija iz BiH koji potpomažu terorizam, a djeluju na našim prostorima.

"Naša slabost je u tome što se neki radikalni islamski elementi ovdje ponašaju kao kod kuće", tvrdi on i dodaje da su "određeni pokreti iz BiH u stalnoj vezi sa savezom islamskih terorističkih organizacija - Al kaidom".

Stručnjak za bezbjednosna pitanja Predrag Ćeranić smatra da problemu terorizma u BiH treba posvetiti mnogo veću pažnju.

"Ukoliko mišljenje da se ništa neće dogoditi prevladava u službama bezbjednosti, onda je to neozbiljno s njihove strane", zaključio je Ćeranić.

Stručnjaci za bezbjednost upozoravaju da bi eventualne mete napada mogla biti mjesta kojima cirkuliše mnogo ljudi.

Elvedin Begić, izvršni direktor Aerodroma Sarajevo, kaže da taj aerodrom jedini u regiji kontroliše ulaske u terminalnu zgradu.

"Na samom ulazu postavljeni su rendgeni koji kontrolišu putnike i građane koji ih ispraćaju. Trenutno ima vrlo malo prostora za unapređenje bezbjednosti na našem aerodromu, jer smo dosad obezbijedili sve što je od nas zahtijevano od međunarodnih institucija", kaže Begić.

Zoran Okilj, direktor Aerodroma Banjaluka, kaže da su mjere opreza od eventualne opasnosti na tom aerodromu na visokom nivou.

Milanka Stamenić, menadžer za odnose s javnošću u "Željeznicama RS", naglašava da "Željeznice" imaju Sektor za obezbjeđenje, čiji radnici čuvaju putnike i imovinu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE