• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zeman: Hvala Srbima za podršku iz 1938. i 1968. godine

Autor Siniša Stanić

Predsjednik Češke Miloš Zeman u intervjuu za agenciju Tanjug kaže da se Srbiji zbog NATO bombardovanja izvinio lično, ali i kao predsjednik države i dodaje da je to bombardovanje bilo nezakonito.

 Zeman: Hvala Srbima za podršku iz 1938. i 1968. godine Izvor: Printscreen

Kada je riječ o insistiranju Srbije na zaštiti njenih državnih i nacionalnih interesa u rješavanju kosovskog problema, kaže da je njegov savjet predsjedniku Vučiću bio da ne podliježe bilo kakvim pritiscima, sa bilo koje strane, kao i da nastoji da održi dobre odnose sa svim značajnim partnerima.

Preporučio mu je, kaže, da Srbija i u pregovorima sa EU oko pridruživanja nastupa samopouzdano, a ne sa servilnošću.

"Moje izvinjenje Srbiji je izvinjenje predsjednika Republike za bombardovanje koje se odigralo bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN, pa u tom smislu je i bilo nezakonito", rekao je Zeman odgovarajući na pitanje Tanjuga da li je njegovo izvinjenje bilo lično, kako ga je ocijenio češki ministar spoljnih poslova, te da li je to izvinjenje i potvrda da je NATO bombardovanje 1999. bilo nezakonito.

Na pitanje kako je to zvinjenje prošlo u političkim krugovima u Češkoj, Zeman kaže da je i to većim dijelom primljeno sa simpatijama, dok kod opozicionih stranaka nije prošlo najbolje.

Možda će vas zanimati

"Rekao sam da je to bilo izvinjenje u moje ime, pošto sam tada ja bio predsjednik Republike i dao sam saglasnost za bombardovanje", kaže Zeman i napominje da je, ipak, zadatak opozicije da kritikuje i predsjednika države i parlamenta.

Predsjednik Češke Zeman koji je ranije izjavio da je bila greška to što je Češka priznala nezavisnost Kosova i da će tražiti da se razmotri mogućnost povlačenja priznanja na pitanje Tanjuga da li dalje misli i vjeruje li da je kompromis moguć, kaže da je tada kosovska administracija bila predvođena predsjednikom (Hašimom Tačijem) optuženim za zločine, koji se mora suočiti sa optužicom u Hagu.

Dodaje, da ne vjeruje nijednom predsjedniku koji je optužen za takve zločine.

"Iako bi trebalo da dođe do dijaloga između predstavnika dvije strane, svakako na čelu ne bi trebalo da stoji čovjek poput Hašima Tačija", dodao je Zeman.

Na pitanje da li smatra da Srbija zaslužuje veće razumijevanje Zapada za insistiranje na svojim državnim i nacionalnim interesima i da li je imao možda neki savjet za predsjednika Vučića, kaže da je njegov savjet bio da ne podliježe bilo kakvim pritiscima, sa bilo koje strane, kao i da nastoji da održi dobre odnose sa svima značajnim partnerima.

Na konstataciju Tanjuga da je EU u raspravi o Zapadnom Balkanu pokazala izvjesnu dozu samokritičostinosti kada je riječ o angažmanu i motivisanju zemalja ZB za prijem u EU i pitanje da li on očekuje neke konkretne promjene po tom pitanju i gdje ih vidi, kaže da ga je predsjednik Vučić obavijestio da se vode razgovori o pristupanju Srbije EU i da su već i zatvorena određena pregovaračka poglavlja.

"Ja bih samo preporučio da Srbija u tim pregovorima nastupa samopouzdano, a ne sa servilnošću. Osim toga, EU ima određenih prigovora vezano i za Poljsku ili Mađarsku, ali mi nismo kolonija i treba da nastupamo samopouzdano", poručio je predsjednik Češke.

Kada je riječ o spoljnoj politici Srbije i njenim uspjesima tokom pandemije korona virusa, Zeman je rekao da su "neki zagovarači hladnog rata imali kojekakve prigovore i kritike po pitanju vakcinisanja i po pitanju ruske i drugih vakcina, ali da vakcine ne poznaju ideologiju.

"I to što je Srbija nabavila ove vakcine, omogućilo joj je da ubrza proces vakcinisanja i kada se pogledaju evropske zemlje ona je u vrhu po brzini vakcinacije", rekao je.

Po pitanju oblasti u kojima postoji najveći potencijal za unapređenje saradnje dvije zemlje i da li ubrzani ekonomski napredak Srbije otvara vrata za nove češke investicije u Srbiji, kaže da Češka ima brojne investicione projekte u vezi sa Srbijom. Uvjeren je da će taj proces biti nastavljen.

"Ubijeđen sam da nije dovoljno samo da se izgovaraju tople riječi u vezi sa ekonomskom saradnjom, već da ona treba na neki način da se usidri", naveo je Zeman.

Dodaje da je veoma zadovoljan razvojem ekonomskih odnosa Srbije i Češke kada je riječ o trgovinskoj razmjeni i investicionim projektima.

Kada je Zeman 2019. bio u posjeti Srbiji, potpisana su dva sporazuma o saradnji, u oblasti odbrane i u oblasti inovacija, vještačke inteligencije i robotike. Kaže da se saradnja u tim sektorima uspješno odvija.

Podseća da je do 2019. godine, prije kovid krize, spoljno-trgovinska razmjena dvije zemlje bila utrostručena, u periodu od nekoliko godina i ističe da je to odlična rezultat, ali i da nema razloga sumnjati da ta saradnja ne bi mogla i dalje da napreduje.

Za kraj Zeman je poručio, kako je rekao, ponosnom srpskom narodu da nikada ne podlegne zastrašivanju, sa bilo koje strane, kao i da se uvijek ponaša ponosno.

"Želio bih da se srpskom narodu zahvalim za podršku koju su nam pružili 1938. godine (poslije potpisivanja Minhenskog sporazuma kojim su Velika Britanija i Francuska da bi umirile Hitlerove apetite i ratne namjere, ustupile Njemačkoj dio savezničke Čehoslovačke, tzv. Sudetsku oblast naseljenu većinom Nijemcima) i podršku 1968. godine (kada je došlo do sovjetske invazije na Čehoslovačku zbog "Praškog proljeća" - perioda političke liberalizacije u Čehoslovačkoj). Čak 70.000 Srba je 1938. godine bilo spremno da se bori za Čehoslovačku", naveo je Zeman.

(Tanjug, Mondo)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE