• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladiću potvrđena doživotna kazna zatvora

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu izreklo je danas nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću drugostepenu presudu kojom ga je osudilo na kaznu doživotnog zatvora.

 Konačna presuda Ratku Mladiću  Izvor: Profimedia

Drugostepena presuda izrečena je nakon što je razmotrena žalba na prvostepenu, kojom ga je 2017. godine Haški tribunal osudio na kaznu doživotnog zatvora za ratne zločine u BiH od 1991. do 1995. godine.

Mladić je i u prvobitnoj presudi proglašen krivim po 10 od 11 tačaka optužnice.

I u prvoj i u drugoj presudi Mladić je oslobođen optužnice za genocid u šest opština BiH.

Povodom Mladićeve žalbe da je sud u prvostepenoj presudi načinio više grešaka kada je zaključio da je udruženi zločinački poduhvat postojao, zaključeno je da Mladić nije pokazao da je prvostepeno Vijeće pogriješilo, uz suprotno mišljenje sudije Nijambe.

Dodali su da prvostepeno Vijeće nije pogriješilo ni prilikom ocjenjivanja dokaza za koje on tvrdi da su oslobađajući.

Povodom žalbe Mladića zbog prava na pravično suđenje, predsjedavajuća Žalbenog vijeća je rekla da je vijeće, uz suprotno mišljenje jednog sudije, odbilo osnove žalbe.

Kada je riječ o udruženom zločinačkom poduhvatu u vezi sa Sarajevom i kampanjom snajperskog djelovanja i granatiranja. Pretresno vijeće je utvrdilo, uz suprotno mišljenje sudije Nijambe, da je Mladić dijelio namjeru da radi na postizanju zajedničkog cilja u vezi sa Sarajevom i da je tome doprinio.

Povodom osporavanja nekih aspekata presude, Žalbeno vijeće je konstatovalo da Mladić nije pokazao da je pretresno vijeće pogriješilo.

Zaključeno je i da su genocid, istrebljenje i ubistvo postali dodatna sredstva sa ostvarenje UZP u vezi sa Srebrenicom. Presuđeno je da je Mladić dijelio namjeru da se ostvari zajendički cilj u vezi UZP.

Žalbeno vijeće uz suprotno mišljenje sudije Nijambe, smatra da je neuvjerljivo da je Mladić djelovao da se civili premjeste iz humanitarnih razloga.

Čitanje mišljenja sudija počelo je u 15 časova, ali se prenos emitovao sa pola časa zakašnjenja zbog poznatog tragičnog slučaja sa Slobodanom Praljkom. 

Presudu je izreklo pet članova Žalbenog vijeća koje čine četvoro sudije iz Afrike i jedan iz Jamajke. 

Izvor: Tanjug/AP Photo/Peter Dejong, Pool

Mladićevi branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić, nisu bili na izricanju presude, jer nisu bili u mogućnosti da pristupe sudu u Hagu, niti da izricanje presude isprate video konferencijskom vezom.

Zbog izostanka branilaca, Žalbeno vijeće je odlučilo da Mladiću, samo za ovo ročište, omogući prisustvo pravnog savjetnika.

(Mondo/RTRS/Tanjug)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 15

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ru

Hag je izvrsio Genocid nad Srbima.Tacka.

Republika Srpska.

Slave dozivotni zatvor covjeku kojem je 78 godina a u srebrenici vise ni kostiju nema strunule. Hvala Generale za Ponosnu i Vjecnu Republilu Srpsku. U svakom gradu dati ulicu srpskim herojima Karadzicu i Mladicu

Душан Силни

Готовина и Маркач ослобођени, Срба нема у Хрватској, побијени и протјерани. Орић, Делић и Дудаковић ослобођени, Срба нема у федерацији, побијени и протјерани. Харадинај и Тачи ослобођени, Срба нема на Косову и Метохији, побијени и протјерани. Сви оптужени Срби осуђени. Стварно поштен и праведан суд.

Republika Srpska.

Ziv si nas Generale a ispod nisana strunule su kosti i duse njihovih koji slave ovaj dan...

FK krupa

Generale, generale nek je tvojoj majci hvala, što junaka rodila je, da se Srpstvu vrati slava 🇷🇸🇷🇸🇷🇸

MONDO REPORTAŽE