• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bocan-Harčenko: Kancelarija visokog predstavnika nema nikakav značaj za Srpsku

Autor Siniša Stanić

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Kancelarija visokog predstavnika u BiH nema nikakvu ulogu i nikakav značaj za Republiku Srpsku.

 Bocan-Harčenko: Kancelarija visokog predstavnika nema nikakav značaj za Srpsku Izvor: Printscreen

Bocan-Harčenko je naveo da je to i zvaničan stav srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji godinama traži zatvaranje te kancelarije, a Ruska Federacija podržava taj zahtjev.

On je podsjetio da je konsenzus osnovno pravilo po kome mora da radi Savjet za implementaciju mira, a pravilo su partneri u tom savjetu počeli da krše prije nekoliko godina.

"Valentin Incko govori kao da postoji odluka rukovodećeg odbora, a to je laž jer Ruska Federacija nije dala nikakvu saglasnost", rekao je Bocan-Harčenko za "Politiku" govoreći o pokušajima nametanja novog visokog predstavnika u BiH.

On je dodao da sada žele da izvedu još jedan pokušaj ustavne reforme, da oduzmu moć i ovlaštenja Republici Srpskoj, a ta centralizacija bi omogućila da BiH postane članica NATO-a.

Možda će vas zanimati

Prema njegovim riječima, ako Zapad ne odustane od ovog nelegitimnog pokušaja, uprkos tome što se Rusija protivi, onda će ova situacija dovesti do dodatne napetosti.

"Ali, ne mogu da kažem da će se desiti nešto vanredno - oni će smatrati da je visoki predstavnik postavljen, Republika Srpska će smatrati da je on nelegitiman i da ne postoji i neće biti nikakve saradnje s njim", rekao je Bocan-Harčenko.

Kada je riječ o non-pejperima o Kosovu i Metohiji, on je naveo da ima više pretpostavki, jedna od njih je da su u pitanju podmetanja, a druga je da su ispitivane reakcije.

On je istakao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima jasan stav o Kosovu i Metohiji koji se neće promijeniti, a formiran je na osnovu nacionalnih interesa Srbije.

(Srna, Mondo)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE