• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džaferović i Komšić pozdravili usvajanje Deklaracije: Potvrda suvereniteta BiH

Autor Dragana Božić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je danas usvajanje Deklaracije NATO u kojoj su, kako je ocijenio, iznijete pozitivne i važne poruke kada je u pitanju Bosna i Hercegovina.

 Džaferović o deklaraciji NATO Izvor: FENA

Prema njegovim riječima, od najveće važnosti je da je najjača vojna alijansa na svijetu, koja je, kako je naveo, "svojom intervencijom dala presudan doprinos zaustavljanju agresije na BiH", poručila da snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

"To je jasna poruka onima koji još sanjaju o podjeli Bosne i Hercegovine", kazao je Džaferović za Fenu.

On je istakao i da je jako važna poruka Deklaracije i jasno određivanje Bosne i Hercegovine kao aspiranta, odnosno kao države koja teži ka članstvu u NATO, čime je Alijansa jasno poručila da "priznaje status BiH definirsan Programom reformi, kao i sve ranije važeće odluke institucija i Zakon o odbrani kojima je trasiran NATO put BiH".

Pozdravio je i jasne poruke NATO kojima se pozivaju politički lideri da se okrenu konstruktivnim procesima i sprovođenju reformi, jer to je jedini put kojim Bosna i Hercegovina može ići.

Džaferović je pozvao sve u Bosni i Hercegovini da se suoče s tim činjenicama i da se "okrenu konstruktivnim reformskim procesima i stvaranju stabilnog, sigurnog i prosperitetnog političkog i društvenog ambijenta".

Komšić: NATO odbacio konstitutivnost, jer nije po standardima

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je večeras da to što u završni dokument samita NATO nije ušla formulacija "konstitutivnost naroda u BiH", kao što je tražio hrvatski predsjednik Zoran Milanović, govori o tome da je taj koncept "suprotan NATO i EU standardima".

Komšić navodi da se u deklaraciji ne pominje konstitutivnost naroda na čemu su iz Hrvatske snažno insistirali i da je to "još jedna delegitimizacija tog prevaziđenog etničkog koncepta na međunarodnoj sceni'''', prenosi Klix.ba.

"Stoga, ali i zato, pozdravljam Deklaraciju koja je usvojena na samitu NATO i koja je još jednom potvrdila suverenitet BiH i podršku evroatlanskim reformskim procesima", rekao je Komšić.

Samtra da je podrška Dejtonskom sporazumu u Deklaraciji, na čemu je Hrvatska takođe insistirala, očekivana, konstantna i da nije nikakva novost.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE