• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaharova: Imenovanje visokog predstavnika bez konsenzusa UN podriva mir

Autor Siniša Stanić

Pokušaji imenovanja visokog predstavnika bez konsenzusa u UN ne odgovaraju interesima postizanja mira i stabilnosti u BiH, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

 Zaharova: Imenovanje visokog predstavnika bez konsenzusa UN podriva mir Izvor: Guliver/Getty Images

Ona je napomenula da je u utorak, 29. juna, na inicijativu Rusije održan sastanak Saveta bezbednosti UN o situaciji u BiH, a glavna pažnja posvećena je zapletu oko navodnog imenovanja Kristijana Šmita na mjesto visokog predstavnika za BiH.

"Ruska strana naglasila je da nijedan kandidat na ovu poziciju bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN i svih strana u BiH ne samo da neće imati legitimitet, već ni dovoljnu političku podršku za realizaciju pomoći u postkonfliktnom regulisanju", objasnila je Zaharova.

Možda će vas zanimati

Ona je naglasila da trenutno ne postoji takva usaglašenost i pokušaji da se na ovo mjesto imenuje novi predstavnik u nedostatku konsenzusa u Upravnom odboru Savjeta za sprovođenje Opšteg okvirnog sporazuma o miru u BiH i zaobilazeći UN nespojivo je sa interesima postizanja održivog mira i stabilnosti u ovoj zemlji", smatra Zaharova, prenosi "Sputnjik".

Na sjednici Savjeta bezbjednosti u utorak, 29. juna, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja izjavio je da Rusija nije saglasna sa imenovanjem Šmita za novog visokog predstavnika i da ono nije legitimno, niti ima političku podršku za održavanje mira.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je potom Srni da Savjet bezbjednosti UN nije izabrao visokog predstavnika jer, kako se moglo vidjeti, nije bilo konsenzusa za njegov izbor u okviru tog tijela, koje je po odredbama Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jedino ovlašteno da odlučuje o imenovanju visokih predstavnika.

Ambasadori zemalja Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira donijeli su 27. maja odluku o imenovanju Šmita za novog visokog predstavnika u BiH. Rusija, članica ovog Upravnog odbora, bila je protiv ove odluke.

Šmit je u svom govoru u Bundestagu 10. juna saopštio da namjerava da ode u Moskvu kako bi riješio nesuglasice sa Rusijom o svom imenovanju.

(Srna, Mondo)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE