• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Palmer: Sve promjene moraju biti sprovedene u ovoj godini

Autor Dušan Volaš

Metju Palmer i Angelina Ajhorst nakon jučerašnjih sastanaka sa liderima političkih partije sastali se sa članovima Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH

 Metju Palmer Angelina Ajhorst Izborni zakon BiH Izvor: Srna/Željka Domazet

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Metju Palmer rekao je danas da predstavnici Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva BiH imaju prioritet da rade na unapređenju Izbornog zakona, te da sve promjene moraju sprovedene u ovoj godini.

"Kao što su brojne stranke i predstavnici civilnog društva uočili, potrebne su brojne promjene transparentnosti i pravičnosti izbornog sistema. Mnogo je posla koji treba uraditi", rekao je Palmer na konferenciji za medije nakon sastanaka sa članovima Interresorne radne grupe, na kojem je bila i Angelina Ajhorst, direktor Evropske službe za inostrane poslove za zapadnu Evropu, zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju.

Palmer je rekao da je neophodno sprovesti ustavne reforme koje bi omogućile sprovođenje svih relevantnih presuda Suda za ljudska prava, te unaprijedile izborni proces.

On je poručio da OEBS nudi da bude domaćin radnom sastanku na kojem bi trebalo da budu i međunarodni eksperti.

"SAD i EU stoje rame uz rame da pomognu ovaj proces", rekao je Palmer.

On je poručio da očekuje okupljanje političkih lidera i početak dijaloga.

Palmer je rekao da su u sistemu uočene brojne potrebe za reformom.

"Mnogo je posla i diskusija pred Interresornom grupom, mnogo je posla ostalo da se uradi i sprovedu sve preporuke koje je izdao GREKO", rekao je Palmer.

Ajhorst: Ova godina prilika za reformski napredak

Direktor Evropske službe za inostrane poslove za zapadnu Evropu, zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju Angelina Ajhorst rekla je danas da ova godina predstavlja istinsku priliku za napredak BiH kada je riječ o ustavnim i reformama izbornog zakonodavstva, koje bi trebalo da budu u skladu sa mišljenjem Evropske komisije i evropskim standardima.

"Zajednički ćemo raditi na reformama. To je riječ koju ste više puta čuli, ali sada je vrijeme da to ne bude puka fraza, nego da je pretočimo u aktivnost", rekla je Ajhorstova novinarima nakon sastanaka sa članovima Interresorne radne grupe i zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Metjuom Palmerom.

Ona je rekla da je današnji sastanak bio dobar, te da je ohrabrena porukama koje je čula.

"Imali smo priliku da razgovaramo o suštinskim pitanjima, naviknuti na političke razlike i različite političke stavove. Pitanja o kojima smo danas razgovarali mogu promijeniti živote građana BiH", rekla je Ajhorstova.

Ona je istakla da je današnja posjeta pokazatelj snažne posvećenosti EU i SAD napretku i iskoracima BiH na evropskom putu i generalnom integrisanju cijelog regiona.

Ajhorstova je rekla da je danas razgovarano i o radu Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH i njenoj važnoj ulozi koju treba odigrati u realizaciji preporuka OEBS-a, kako bi došlo do istinskih promjena kojim bi se obezbijedili transparentni, slobodni i pravični izbori.

Ona je rekla da je razgovarano i o datumu kada bi se eksperti mogli sastati i početi sa radom na realizaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

"Taj proces treba dodatno ubrzati i dati mu dodatnu energiju, obezbijediti konstruktivnost u pristupu inkluzivnosti cijelog procesa, kako bi se sve izmjene i dopune Izbornog zakona na adekvatan način razmatrale", poručila je Ajhorstova.

Sastanku su prisustvovali i ambasador SAD u BiH Erik Nelson i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler.

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE