• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija Srpske za asimetriju, iz FBiH ne prihvataju

Autor Vesna Kerkez

"Podržali bismo i asimetričan pristup prema kojem bi u Republici Srpskoj član Predsjedništva BiH bio biran direktno, a u Federaciji BiH posredno", kaže Šarović.

 Opozicija Srpske za asimetriju, iz FBiH ne prihvataju Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Lideri opozicionih stranaka iz Republike Srpske Mirko Šarović (SDS) i Branislav Borenović (PDP) imaju slične stavove kada je riječ o Izbornom zakonu i podržali bi asimetričan pristup, dok lideri stranaka iz Federacije BiH tvrde da se njihov prijedlog ne bi dopao HDZ-u i SDA, ali ga nisu otkrili.

Nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Metjuom Palmerom, izvršnim direktorom za Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju Angelinom Ajhorst i predstavnicima opozicije u BiH, Šarović je rekao da je za SDS prihvatljiv neposredan izbor članova Predsjedništva BiH.

Podržali bi, dodao je, i asimetričan pristup prema kojem bi u Republici Srpskoj član Predsjedništva BiH bio biran direktno, a u Federaciji BiH posredno.

"Smatramo da to ima smisla jer već imamo asimetričan sistem kod izbora predsjednika Republike Srpske i predsjednika FBiH što ukazuje da je moguće i kada je u pitanju član Predsjedništva BiH s tim da bi se izbrisala odrednica o nacionalnoj pripadnosti u Ustavu BiH", rekao je Šarović i dodao da "asimetričan model ima najviše šansi za uspjeh".

Možda će vas zanimati

Borenović je istakao da bi se prema tom modelu na direktan način birao član Predsjedništva iz Republike Srpske, a na indirektan način - kroz Parlament FBiH ili parlament BiH - druga druga dva člana.

"Nema konkretnog prijedloga i u zabludi smo ako mislimo da će vladajuća koalicija donijeti odgovarajuće rješenje", smatra Borenović i tvrdi da "SNSD, HDZ i SDA opstruišu i rad u Interesornoj radnoj grupi za izmjene Izbornog zakona".

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić rekao je novinarima kako nije u redu da SDA i HDZ od 1990. godine vežu zastave, a da onda odgovornost za izmjene Izbornog zakona prebacuju na opoziciju.

"Dobra vijest je da su Brisel i Vašington veoma raspoloženi da pomognu BiH i mi smo zaista dobronamjerni asistenti koji žele iskoristiti ovaj tajming, da BiH dobije pošten Izborni zakon i da izbori budu pošteni", rekao je Radončić koji tvrdi da je Izetbegović poznat po nerealnim očekivanjima.

Možda će vas zanimati

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić rekao je poslije sastanka, koji je održan u američkoj Ambasadi, da su iznijeli stavove i da su u međuvremenu uspjeli vidjeti da Izetbegović prihvata sve ono što opozicija prihvati i dogovori.

"Govorim u ime SDP-a BiH, mi prihvatamo da pričamo o oba rješenja - da li direktni izbor ili indirektni, ali ne prihvatamo asimetrična rješenja", istakao je Nikšić.

Ajhorst je rekla da SAD i EU žele da ohrabre sve političke aktere u BiH da konačno počnu da rade na svim važnim temama, te dodala da su imali izuzetno dobar dijalog i čuli dosta ohrabrujućih poruka.

Zvaničnici međunarodne zajednice sutra će razgovarati u odvojenim susretima sa članovima Predsjedništva, a održaće i zajednički sastanak sa njima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE